De zon zakt met een oranje gloed weg achter de atletiekbaan van de Sperwers in Emmen. Het is flink koud, maar de sporters zijn zichzelf flink in het zweet aan het werken. En dat moet ook, want over ongeveer twee maanden moeten ze alles uit zich zelf halen op de Special Olympics. Het doel: “Zoveel mogelijk medailles mee terug nemen naar Emmen”, vindt coach Jan Dijkgraaf.
“Deze sporters verdienen het net zo goed om een plek te hebben waar ze kunnen uitblinken.” Op de atletiekbaan van vereniging de Sperwers uit Emmen zijn ze druk bezig met hardlopen, kogelstoten en hoogspringen. “We zijn nu aan het trainen voor de Special Olympics”, legt hij uit. Een toernooi waar sporters met een verstandelijke beperking hun talent kunnen laten zien. “Het is een plek waar ze zichzelf kunnen zijn.”
Over iets meer dan twee maanden is het zover: dan beginnen de Special Olympics in Twente. Een weekend waarin sporters met een beperking vanuit het hele land samenkomen en het tegen elkaar opnemen in verschillende sporten. Ook deze editie reist er een groep atleten van de atletiekvereniging naar het toernooi. En daar hebben ze veel zin in: “We gaan voor zoveel mogelijk medailles”, laat Karlijn enthousiast weten. Ze is één van de zeventien sporters die meedoet. “Ik heb er heel veel zin in. Het is ook echt een gezellig uitje”, vult haar vriend Albert, die ook mee gaat naar het toernooi aan.
Karlijn is één van de vele g-sporters van de vereniging. Al jaren proberen sporters met zowel een lichamelijke als geestelijke beperking zo goed mogelijk te worden in hardlopen, speerwerpen of verspringen. “Het is heel belangrijk voor deze mensen om samen te sporten”, legt Dijkgraaf uit. “Niet alleen omdat sporten nou eenmaal goed voor je is, maar ook omdat het goed is voor het sociale leven van deze mensen. Ze verdienen net zo goed een plek om lekker samen te bewegen.”
De g-sporters zijn onderverdeeld in twee groepen: een groep die zelfstandig kan sporten en een groep die meer spelletjes doet. “Het gaat niet om het niveau wat ze halen”, vindt Dijkgraaf. “Samen sporten is het belangrijkste wat er is. Ze hoeven geen gouden medailles te halen. Er moeten teams voor ze zijn.”
De Special Olympics is het grootste evenement voor sporters met een beperking. Er doen het weekend van 10 juni ongeveer drieduizend sporters mee. Verenigingen konden zich tot begin maart inschrijven, omdat er beperkt plek is. Van alle denkbare sporten zijn er competities, van zwemmen tot hockey en van voetbal tot atletiek. “We gaan met meerdere coaches mee, omdat ze wel meer begeleiding nodig hebben”, legt Dijkgraaf uit. Net als de sporters kijkt hij erg uit naar het weekend. “Het is echt een competitie, waarbij winnaarsmentaliteit mee gaat spelen en dat is prachtig om te zien.”