Het is inmiddels een langslepende zaak, Jessica Poel versus gemeente Coevorden. Maar daar kan snel verandering in komen. De rechter heeft woensdagochtend namelijk besloten dat de gemeente Coevorden zes weken de tijd heeft om een nieuw besluit te nemen over de aanvraag van Poel: ‘Kan mijn huis aangepast worden omdat ik erg ziek ben’.
“Ik ben erg blij met de uitspraak van de rechter”, vertelt Poel opgelucht. “Maar het heeft me een jaar van mijn leven gekost en mijn gezondheid is verslechterd. Ik hoop echt dat ik er nu wel samen met de gemeente uitkom.”
Het verzoek om de woning van Poel aan te passen, werd in oktober 2021 afgewezen door de gemeente. Zij besloten dat de woning van Poel niet aangepast hoefde te worden, omdat er goedkopere alternatieven zouden zijn. Dit besluit is door de Rechtbank Noord Nederland vernietigd. Zes weken zijn er gegeven om tot een passender besluit te komen.
Het bewijs van de gemeente dat moest aantonen dat de alternatieve woningen goedkoper en minstens net zo goed zijn als de huidige woning van Poel, dat was er niet of onvoldoende.
Zo blijken de aangeboden ‘rolstoelvriendelijke woningen’ niet rolstoelvriendelijk te zijn voor Poel. Zij heeft namelijk een aangepaste stoel, die extra breed is. “De gemeente had het alleen maar hoeven vragen, dan hadden ze het geweten. Maar ik werd steeds weggezet als een verwend nest, als een prinses op de erwt”, zegt Poel, nog steeds geëmotioneerd.
Daarnaast bleek geen rekening gehouden te zijn met sociale factoren die van groot belang zijn voor de aanklaagster. Zo mist er volgens de rechter bijvoorbeeld een ‘behoorlijke belangenafweging’ wat betreft de mantelzorg waar Poel dagelijks van afhankelijk is.
Nu wonen haar mantelzorgers bijvoorbeeld op loopafstand, maar op de andere locaties niet. De mantelzorgers hebben aangegeven minder vaak te kunnen helpen wanneer de afstand groter is. De gemeente blijkt hier geen rekening mee gehouden te hebben.
Het is ‘enigszins wrang’ volgens Poel dat de gemeente geld heeft uitgegeven aan deze halve onderzoeken, procedures en rechtszaken, maar niet het geld wil uitgeven om haar woning aan te passen.
“Van dit geld had niet alleen mijn huis aangepast kunnen worden, maar alle huizen in mijn straat”, stelt Poel. “En bedenk je wel dat dit gaat om geld van belastingbetalers. Het is slordig en zonde van het geld.”
Björn van Dijk is de advocaat van Poel in deze zaak. Volgens hem wil de uitspraak van de rechter nog niet zeggen dat het goed zal aflopen. “Ik doe dit werk inmiddels negentien jaar en weet dat het nog alle kanten op kan gaan”, aldus Van Dijk.
De gemeente kan volgens de advocaat twee dingen doen. In hoger beroep gaan en zeggen dat zij de uitspraak niet willen uitvoeren. Of wel gehoor geven aan de rechter en beter onderzoek doen naar alles wat nu mis is gegaan en een beter aanbod doen aan zijn cliënt.
De gemeente geeft aan in beraad te gaan na deze uitslag. “We verwachten aankomende week te kunnen aangeven wat we naar aanleiding van de uitspraak doen”, reageert Gert de Groot woordvoerder van de gemeente Coevorden.