Familie De Jonge blaast BikBar nieuw leven in (en de bekende saus ontbreekt ook niet)

Aan handen geen tekort: De BikBar wordt een echt familiebedrijf. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Bestaat er zoiets als culinair erfgoed? Als dat zo is, mag het patatje met BikBarsaus niet ontbreken. Vanaf deze maand kan iedereen weer genieten van deze Emmer snackklassieker. Horecafamilie De Jonge blaast de bekende cafetaria De BikBar namelijk nieuw leven in. Toepasselijk, want zonder de BikBar was de familie er misschien wel helemaal niet geweest

Voor lekkerbekken is de BikBar in Emmen een begrip. Dat kan ook bijna niet anders, want de eetgelegenheid maakt al een behoorlijke periode onderdeel uit van het Emmer straatbeeld. Bijna negentig jaar terug stond Hendrik Huizing al met een mobiele patatkraam her en der in het centrum van Emmen.

Eind jaren zeventig krijgt de zaak een vaste stek aan het Marktplein, waar het zich vandaag de dag nog steeds bevindt. Nadat Jan Huizing, de zoon van Hendrik, na bijna dertig jaar de handdoek in de ring gooide, hebben diverse uitbaters de BikBar voortgezet. Vanaf 2014 nam Peter Boonstra het stokje over, die de zaak begin dit jaar weer doorverkocht aan De Jonge.

Oude stijl

"Gisteravond ontvingen wij de sleutels en we zijn onmiddellijk aan de slag gegaan", vertelt Martijn de Jonge. De ramen zijn afgeplakt en binnen zijn overal werklui aan de slag. Alle apparatuur wordt nagelopen en het interieur weer opgefrist. Met hier en daar een knipoog naar het verleden. "We proberen de stijl van de oude BikBar enigszins terug te halen."

Zoveel herinneringen

Marianne, de moeder van Martijn, heeft die make-over niet nodig om zich weer in het verleden te wanen. "Mijn eerste baantje was bij de BikBar", lacht ze. "Ik heb hier als veertienjarige meisje nog rondgelopen." Ze reageerde destijds op een advertentie van Hendrik Huizing. Ze deed er van alles, van schoonmaken tot het maken van de slaatjes.

Vooral dat laatste was haar specialiteit. Die vlogen over de toonbank, merkt ze trots op. Ondanks alle verbouwingen die de BikBar heeft ondergaan, voelt het nog steeds als vroeger. "Ik heb hier zoveel herinneringen."

Het artikel gaat verder onder de foto

Bikbar Emmen

De BikBar heeft een allesbepalende rol gespeeld in haar leven. Het cafetariabedrijf stond praktisch aan de basis van de huidige familie De Jonge. Aan de overkant van het Marktplein bevond zich namelijk Concertzaal Groothuis. "Na sluitingstijd kwam ik daar wel eens om nog even om te dansen", kijkt Marianne terug.

Een van de medewerkers daar was Gerrie de Jonge, haar latere man. De twee trouwden en begonnen in 1979 restaurant Het Wapen Van Emmen aan de Schimmerweg. Zoons Martijn en Maurice hebben deze zaak voor hun rekening genomen, net als de horeca op vakantiepark De Fruithof in Klijndijk.

'Geen personeel nodig'

Nu komt daar ook nog de BikBar bij, die het jongere duo op aanraden van Marianne heeft gekocht. De twee broers zullen overigens niet veel te zien zijn in de BikBar. Zij houden zich op de achtergrond. Het management wordt een echte vrouwelijke aangelegenheid: hun zus Miranda en Jolanda (vrouw van Martijn) nemen de dagelijkse leiding op zich. Alhoewel, de kleinkinderen melden zich ook al.

Kleinzoon Jack voelt wel iets voor het bedienen van de ijsmachine. "Als we nog meer kinderen hadden gekregen, hadden we niet niet eens personeel nodig", lacht Martijn.

Geheim is geheim

Kortom, de BikBar wordt een echt familiebedrijf op een goede plek. "Mooi centraal met veel doorloop, aldus Martijn. Een mooi voordeeltje bij de koop: het originele recept van de BikBarsaus was inbegrepen. Wat zou deze cafetaria zijn zonder? Traditiegetrouw blijft de samenstelling een geheim, want ook Martijn is niet te vermurwen. "Nee, daar ga ik niets over zeggen."

Dit is een artikel van