“Het is de grootste die ze in de regio konden vinden, die moest natuurlijk hier worden geplaatst.” Herman Gerdes staat samen met een aantal andere buurtgenoten bij het kunstwerk ‘Beste Flinte’ in Barger-Oosterveld. De grote steen in het centrum krijgen was een helse klus, maar “het is een symbolisch object die hier thuishoort.” Het kunstwerk is nu genomineerd voor de waarderingsprijs van de gemeente Emmen.
Een grote kei, bestaande uit twee delen, een oude klok en een bank in de vorm van een kruiwagen vertellen samen de geschiedenis van de Emmense wijk. “Veel van de keien in deze omgeving kwamen tevoorschijn toen boeren hun land omploegden’, legt Gerdes uit. Samen met een aantal buurtgenoten is hij vorig jaar bezig geweest met de grote steen naar het centrum krijgen. “We worden flintenstad genoemd, dus dan moeten we er minstens één hebben.”
Het plaatsen van de steen is gerust een monsterklus te noemen. “Dit gevaarte weegt een paar duizend kilo, dus dat krijg je hier niet zomaar”, legt Leo Mangus, die samen met Gerdes bij Belang Barger Oosterveld zit, uit. Samen hebben ze gezorgd dat ze steen naar het centrum kwam. “De steen lag bij een boer op het erf en moest uiteindelijk met een vrachtwagen hiernaartoe worden gehaald.”
Het kunstwerk staat er nu een jaar en moet vooral herkenbaar zijn voor de dorpsbewoners, maar de groep hoopt ook toeristen meer te leren over het kunstwerk en het dorp. “We zijn nu ook bezig met een groot informatiebord, die de symboliek achter de steen uit moet leggen”, legt Mangus uit.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Want niet alleen de steen met zijn twee delen vertelt een verhaal, het bankje dat erbij staat is ook geen normale bank. “Het is in de vorm van een kruiwagen. En dat is niet zomaar”, vertelt Gerdes. “Het is van vroeger uit een van de belangrijkste gereedschappen.” Het werd namelijk gebruikt om turf te steken en om keien te verzamelen. “Er zit veel historie in deze plaats en die willen we vertellen.”
Het kunstwerk is onderdeel van de veranderingen van het centrum. “Dat is al een tijd geleden in gang gezet en het is er qua uitstraling er op vooruit gegaan, maar we wilden graag wat toevoegen”, legt Gerdes uit. Daarom besloten ze de steen vanaf de boerderij naar het centrum te verplaatsen. “Een object wat echt goed past hier en iets moois toevoegt”, vindt Gerdes. Al staat het kunstwerk in schril contrast met de rest van het plein: de meeste panden aan het plein staan leeg.
Gerdes kan meepraten over de leegstand in het centrum, zelf had hij tot een paar jaar terug ook een winkel. “Je merkt dat internet invloed heeft op het aantal klanten en dan stoppen veel ondernemers. Dat is hier helaas niet anders.”
Ondanks de leegstand op het plein, waar naast een paar horecazaken weinig te beleven is, vond de groep het wel belangrijk om het sfeervoller te maken. “Er wonen een paar duizend mensen in Barger-Oosterveld, voor hen is een opgefleurd centrum ook leuk.”