Gemeente Coevorden ruilt grachten tegen bruggen

Wethouder Jeroen Huizing en bestuurder Hans van Agteren van Waterschap Vechtstromen ruilen bruggen tegen water in Coevorden. Foto: ZO!34 / Ana Ivis

Op een bootje in de grachten van Coevorden is op maandagmiddag een officieel document getekend waar water tegen bruggen is geruild. Het gaat om water van de gemeente Coevorden en bruggen van de Waterschap Vechtstromen. Het klinkt misschien verwarrend en dat is het ook. Want valt water niet sowieso onder beheer van het waterschap en bruggen onder het beheer van de gemeente?

Volgens teamcoördinator Jarno Koelen van Waterschap Vechtstromen is dat niet zo. Dat komt doordat men vroeger ‘anders dacht’ over de verplichtingen die het waterschap en de gemeente hadden. Een waterschap had vroeger het beheer over het water buiten de stadsgrenzen. De gemeente beheerde vroeger het water dat viel binnen de eigen grenzen.

Deze manier van denken is twintig jaar geleden veranderd. "Want beide partijen willen inmiddels doen waar ze goed in zijn. Dat wil zeggen dat waterschappen waterbeheer wil doen en de gemeente bruggen en wegen wil onderhouden”, legt Koelen uit. Sindsdien zijn gemeenten en waterschappen met elkaar aan het ruilen.

Gesloten beurs

De gemeente en het waterschap hebben deze ruil gemaakt zonder ook maar 1 cent uit te geven. De twee partijen wilden namelijk geen belastinggeld uitgeven en hebben gepuzzeld tot wat hen betreft de waarde overeenkwam. Dat noemt met handelen met een gesloten beurs.

De gemeente Coevorden heeft al het ‘substantiële oppervlaktewater’ hiermee overgedragen aan het waterschap. Dat houdt in ‘alle grote wateren’, zoals de grachten, de kanalen en grote vijvers. Het waterschap heeft op zijn beurt zes bruggen en één nog te bouwen brug bij Ossehaar, aan gemeente Coevorden gegeven.

“Deze brug gaan we nog wel bouwen hoor”, legt Koelen uit. "En wanneer deze klaar is, dan komt deze in het beheer van de gemeente Coevorden.”

Duurt lang

Na twintig jaar is de gemeente Coevorden de negentiende gemeente in het gebied van Waterschap Vechtstromen die meedoet aan het ruilen van water tegen infrastructuur. Er moeten nog vier gemeenten meedoen en dan zijn alle grote wateren in handen van Waterschap Vechtstromen en zijn de belangrijke bruggen en wegen in handen van de gemeente.

Deze laatste vier gemeenten zijn Emmen, Hardenberg, Ommen en Borger-Odoorn. Hoe lang het duurt voordat ook deze gemeenten de ruil met Waterschap Vechtstromen rond hebben, dat durft Koelen niet te zeggen. Want ‘ambtelijke processen duren lang, zo werkt ons democratisch systeem nou eenmaal’ en corona blijkt het gehele proces ook geen goed te hebben gedaan.