Dertien partijen en acht stellingen. Kort samengevat de formule van het verkiezingsdebat dat gisteravond werd gehouden in de Grote Kerk in Emmen. Tot een verbaal steekspel of diepgaande discussies kwam het, in de 2,5 uur dat het debat duurde, niet.
Toch kregen bezoekers en kijkers (het debat werd uitgezonden door streekomroep ZO!34, red.) een dwarsdoorsnede voorgeschoteld van de standpunten van alle partijen.
Een digitaal 'rad van avontuur' bepaalde per ronde welke van de acht stellingen er zou worden behandeld. Elke ronde schoven drie of vier partijen in wisselende samenstelling aan om te ze te bespreken. Hieronder een samenvatting van de acht rondes.
Partijen: Wakker Emmen (René van der Weide), PvdA (Raymond Wanders) en CDA (René Wittendorp).
Korten en afpakken is niet de oplossing, vonden alle drie. Zorg voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en bied werkgevers gelegenheid om banen te creëren, aldus Van der Weide. Wanders stelde dat de gemeente inwoners al op veel vlakken een helpende hand biedt met een weg zoeken in de vele regelingen die worden aangeboden. De gemeente is juist onlangs begonnen met het vervroegd uitkeren van energietoeslag aan inwoners, kaartte Van der Weide aan. De onroerendzaakbelasting (ozb) stijgt verder niet, als het aan het CDA en Wakker Emmen ligt.
Partijen: PVV (Klaas Bosma), VVD (Patrick de Jonge) en 50Plus (Marinus Kasteleijn)
Bosma kon het er alleen maar eens mee zijn. Lokale bewoners weten het beste wat er speelt in hun buurt. De gemeente moet meer faciliteren en daar mag ook best meer geld tegenover staan. De VVD zag dat juist niet zitten. "Bovendien hebben ze soms moeite alle bestuursplekken te vullen", aldus Patrick de Jonge. En dan nog meer op hun bordje leggen? Kunnen ze dat wel aan, vroeg hij zich af.
50Plus vond dat de gemeente de dorps- en wijkraden meer mag bijstaan. Zonder dat er extra geld bij komt kijken. Een aantal raden vergadert niet openbaar en dat klopt niet, vonden zowel De Jonge als Bosma. Die bijeenkomsten moeten voor iedereen toegankelijk zijn. "Wie dat nalaat, moet gekort worden", aldus De Jonge.
Partijen: Forum voor Democratie (Robart de Jong), GroenLinks (Bernadette van der Woude) en ChristenUnie (Roy Pruisscher)
Deze stelling was ingebracht door jongeren. De drie partijen interpreteerden de stelling ook in de aantrekkelijk houden van Emmen voor deze groep. Welke voorzieningen zijn daarbij belangrijk? Pruisscher wees op wonen, uitgaan en cultuur. Wat betreft die eerste categorie zag Forum weinig heil in hoogbouw. Maar de ChristenUnie juist wél. "Er zijn her en der kale plekken in het centrum die hier geschikt voor zijn." GroenLinks sloot zich daarbij aan. "De ruimte is nou eenmaal beperkt, dus je moet wel omhoog."
Partijen: SP (Marc Kuiper), D66 (Joey Koops), STIP (Sonja Rixtum) en Vitaal Emmen (Wim Westera)
D66 voert liever een beleid van 'voorkomen is beter dan genezen'. Geen extra boa's, aldus Koops, maar inzetten op wijkagenten, jongerenwerkers en ervaringswerkers die voorlichting geven. Kuiper stond daar lijnrecht tegenover. Emmen krijgt er dit jaar nog zes boa's bij, wat het totaal op achttien brengt. Voor een uitgestrekte gemeente als Emmen is dat nog niet genoeg, meende hij. Wijkagenten zijn niet het antwoord, aangezien die de laatste jaren zijn wegbezuinigd door het Rijk. Vitaal Emmen en STIP zien ook heil in meer boa's op straat. Hun zichtbaarheid kan helpen mensen in het gareel te houden.
(Sonja Rixtum, Joey Koops, Wim Westera en Marc Kuiper (vlnr)
Partijen: SP, VVD, ChristenUnie en Vitaal Emmen
De Jonge (VVD) legt de focus liever op de starters. Allemaal goed en wel, vond Kuiper (SP). Veel jongeren kampen wel met een studieschuld die de hypotheek kan drukken. Zet daarom vooral in op meer sociale huurwoningen. Vitaal Emmen legde een opvallend plan voor: bouw een seniorenwijkje aan de noordkant van Emmen. Nabij de Hondsrugtoren.
Geen zaligmakend idee, vonden VVD en ChristenUnie. Ouderen willen het liefst zo veel en lang mogelijk in eigen dorp blijven wonen. De ChristenUnie voelde ook weinig voor aparte woonwijkjes voor bepaalde leeftijdsgroepen. "Laten we geen afstand tot elkaar creëren in onze samenleving."
Partijen: STIP, GroenLinks en PvdA
Een datacentrum ziet niemand zitten. Een lege, energieslurpende doos die totaal geen werkgelegenheid oplevert. Nee, dank u. "Daarvoor heb je alleen een hond nodig en iemand die het beest voedt", aldus Raymond Wanders (PvdA). Tegen een distributiecentrum heeft hij minder bezwaar. Mits die voldoende werkgelegenheid biedt en banen die goed aansluiten op de lokale arbeidsmarkt.
Daar vond hij Van der Woude (GroenLinks) tegenover zich. Veel distributiecentra zijn grotendeels geautomatiseerd, daar komen nauwelijks mensenhanden bij kijken. Ze wees verder op vergelijkbare centra in het zuiden, waarbij de arbeidsomstandigheden te wensen zouden overlaten. Wanders: "Er bestaat altijd nog zoiets als een cao. Bovendien zou een gemeente als Emmen niet in zee gaan met een bedrijf dat het slecht voor heeft met zijn medewerkers."
Partijen: CDA, Forum voor Democratie en 50Plus
De Jong (FvD) denkt dat er nog veel te winnen valt als het aankomt op de parkeertarieven. "Voor een dagje winkelen met mijn gezin ben ik zo 10,80 euro kwijt. Terwijl het in bijvoorbeeld Klazienaveen gewoon gratis is." CDA en 50Plus vinden het met die tarieven wel meevallen. Vooral als je die met het landelijk gemiddelde vergelijkt. Het Rensenpark kan volgens de drie partijen daarin ook een belangrijke rol spelen.
Alle drie de partijen vinden dat er in dit bekende stukje Emmen meer geïnvesteerd mag worden. Over (beperkte) woningbouw in het park wordt uiteenlopend gedacht. Forum wil dat absoluut niet, ook niet in de randen. René Wittendorp (CDA) vindt dat het centrale gedeelte behouden moet blijven, maar bouwen moet kunnen. Maar enkel op de plekken waar nu ook gebouwen staan.
Partijen: Wakker Emmen, PVV en D66
Van der Weide (Wakker Emmen) kon het daar alleen maar mee eens zijn. "Als de gemeente die verantwoordelijkheid niet voelt, wie wel?" Bosma (PVV) gooide hem prompt voor de voeten dat alle gemeentewinkels zijn gesloten. "Vooral ouderen worden hierdoor geraakt." Van der Weide wees erop dat de gemeente in de afgelopen jaren voor een bezuinigingsopdracht stond van 13 miljoen euro. "In dat geval moet je keuzes maken. De gemeentewinkels werden niet goed bezocht, vandaar."
Sportaccommodaties, bibliotheken en dorpshuizen beschouwt hij als de pijlers die absoluut in de benen moeten worden gehouden. Alternatieven zijn de openstelling van het gemeentehuis op zaterdag, maar ook dorpshuizen en wijkcentra, legde hij voor.