Nog twee weken en dan is het weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Voor veel mensen, en zeker voor jongeren, toch een ver-van-hun-bedshow. Een jongerendebat, voorlichtingsavond in de bieb en het actief jongeren aanspreken op straat: in Emmen trekken ze alles uit de kast om ze toch naar de stembus te krijgen.
Het idee lijkt op de Jakhalzen, een bekend item uit De Wereld Draait Door: Sijas de Groot en Romy Misran gaan tot de verkiezingen de straat op, langs scholen en langs jeugdsozen om op een brutale, nieuwsgierige manier rechtstreeks het gesprek aan te gaan met jongeren.
Het project is opgezet door de bibliotheek Emmen. “Wij zijn rond de verkiezingen natuurlijk de plek waar mensen informatie kunnen krijgen rondom het stemmen”, legt directeur Nicole Stiekema uit. Maar jongeren bereiken als het gaat om politiek is lastig, aangezien jongeren en politiek vaak mijlenver van elkaar af lijken te staan. “Je ziet vaak dat politici lastig doorhebben wat er bij jongeren speelt. “Zegt Stiekema. “Het is een heel andere belevingswereld.”
Om die belevingswereld beter in kaart te brengen gaan Sijas en Romy dus met zoveel mogelijk jongeren in gesprek. En niet op een saaie, degelijke manier, maar op een manier waarop de jongeren hun inbreng ook echt kwijt kunnen.
Dat betekent niet op de man af vragen “Ga je stemmen?” Of “op welke partij ga je stemmen?" Dat zijn echte dooddoeners, vertelt Greetje Kuipers, die vanuit de bibliotheek betrokken is bij het project. “We willen weten wat ze belangrijk vinden in hun gemeente, niet eens in de eerste plaats of ze gaan stemmen.”
En die uitkomsten zijn soms best verassend. “We horen van veel jongeren dat ze een overdekte plek zoeken om samen te komen. Een andere plek dan de jeugdsozen die er al zijn.” Volgens Kuipers is het betrokken houden van de jongeren niet alleen een kwestie van naar ze luisteren, maar ook actie ondernemen. “Hoe mooi zou het zijn als we met de politiek dan ook zo’n plek realiseren?”
De inbreng van de jongeren wordt niet alleen door de “Jakhalzen” gehoord, maar wordt verzameld op een soort online prikbord. “We hopen dat politici er naar kijken en dat er ook een aantal punten gerealiseerd kunnen worden”, legt Kuipers uit.
Juist die jongeren zijn heel hard nodig bij de verkiezingen, benadrukt wethouder Robert Kleine. “Wat je vaak ziet is dat als mensen niet gaan stemmen vanaf het moment dat het mag, ze het op latere leeftijd ook minder doen.” Die betrokkenheid bij de politiek is heel belangrijk, zeker als het gaat om toekomstperspectief. “Het is heel cliché, maar jongeren bepalen het toekomstbeeld van een gemeente.”
Daarom hoopt hij dat de opgehaalde gegevens, de debatten en de voorlichtingsavond niet alleen bijdragen aan de opkomst, maar ook dat de politiek er na de verkiezingen mee aan de slag gaat. “Al deze projecten moeten ten eerste bijdragen aan een hogere opkomst, maar we moeten de jongeren daarna betrokken weten te houden, dat is het belangrijkste.”