Emmen houdt Rensenpark opnieuw tegen het licht: ‘Ambitie te hoog gegrepen’

De ingang van het Rensenpark. Foto: ZO!34 / Sander Foekens

De in 2017 bedachte ambities voor het Rensenpark in Emmen blijken te hoog gegrepen. Na de verkiezingen wordt het Emmer park samen met inwoners en de in het park gevestigde ondernemers opnieuw tegen het licht gehouden. Het Rensenpark moet de culturele broedplaats van Emmen blijven, maar dan wel in een bescheidener opzet dan voorheen.

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) bracht die boodschap vorige week over tijdens een overleg met de ondernemers in het park. Deze groep zag door het festivalChina Lights de inkomsten dalen. Veel bezoekers denken vanwege China Lights dat ze een kaartje nodig hebben voor de entree met als gevolg dat er voor de ondernemers in het park minder publiek komt.

Dergelijke spanningen en het voorkomen ervan wil de wethouder ook meenemen in de geplande evaluatie van het park dit voorjaar.

Boulevard

Het is voor de herijking van de voor het Rensenpark bedachte koers slechts het topje van de ijsberg. De gemeente Emmen zette in 2017 redelijk hoog in. Er moest een 'uniek groen stadspark' komen met ruimte voor 'iconische' en vernieuwende, glasrijke architectuur.

Het oude olifanteneiland zou een sporteiland met beweegtoestellen worden en de Savanne, als centrale ontmoetingsplek, omzoomd met een heuse boulevard. Een al even spectaculaire uitkijktoren als blikvanger behoorde ook tot de ideeën.

Otter gaf destijds wel als waarschuwing mee dat de metamorfose ongeveer tien tot vijftien jaar in beslag zou nemen. De familie Rensen had het door hen gerunde dierenpark, dat er voorheen stond, immers ook niet binnen een dag gerealiseerd.

Terra College

Een deel van de kosten zou gedekt worden dankzij investeringen door derden. De gemeente zat vervolgens om tafel met een hotel en het Terra College over een vestiging in of bij het park. Het idee was dat zij deels een stukje onderhoud of inrichting van het park voor hun rekening zouden nemen. Deze initiatieven liepen uiteindelijk op niets uit.

In het laatstgenoemde plan was het noodzakelijk om twee omvangrijke gebouwen op het parkterrein te plaatsen. Een deel van het groen moest plaatsmaken voor een parkeerterrein. De gemeenteraad zag dit niet zitten en keurde het plan af. Van verdere belangstelling vanuit de markt is er sindsdien nauwelijks tot geen sprake geweest. Otter merkte al eerder op dat partijen niet bepaald in de rij stonden.

Bezuinigingsronde

Verder waren er particuliere initiatieven voor de komst van een duikattractie in het voormalige haaienbassin en poppodia in zowel het Afrikahuis als in de ondergrondse olifantenstal. Door al deze initiatieven ging een streep, waarbij (een gebrek aan) financiën vaak een doorslaggevende rol speelde.

De gemeente is niet in staat geweest om zelf royaal de portemonnee te trekken. Een jaar na het lanceren van de koers voor het Rensenpark stond Emmen aan de vooravond van een pittige bezuinigingsronde.

Biochron

Overigens is het niet zo dat er niets is gebeurd in het park. Op de plek van het Biochron komt een gloednieuw onderkomen voor het Centrum Beeldende Kunst (kosten: 5,5 miljoen euro). Verder wordt het entreegebied van het oude park heringericht en meer open gemaakt. In de afgelopen jaren heeft zich een groep ondernemers gevestigd in de oude dierenverblijven en horecapanden. Zij mogen die ruimte huren tegen een habbekrats.

Voorbeelden zijn het ouderencentrum Cho en een Tibetaans museum in het oude paviljoen, een stadsboerderij in de kinderboerderij, een theater in de voormalige jeugdherberg en een horecagelegenheid in het oude Safarirestaurant.

Beheerstichting

De vraag rijst hoe aantrekkelijk deze constructie voor de beheerders is. Wat is de bestaanszekerheid als je niet verder dan een jaar vooruit kunt kijken? Bovendien zijn de gebouwen waarin de ondernemers huizen een keertje 'op'. Wordt er dan nog gekeken naar vervangende ruimte en kunnen deze ondernemers in ieder geval binnen de grenzen van het park blijven zitten? Vragen die hoogstwaarschijnlijk ook bij de geplande evaluatie dit voorjaar komen bovendrijven.

De vorige parkregisseur, Peter Reen, pleitte onder meer voor een verzelfstandiging van het park ten opzichte van de gemeente als grondeigenaar: een beheerstichting die onder meer zelf de verhuur en onderhoud van het park op zich neemt. Het plan van Reen liep deels stuk op diezelfde dooddoener: geld.

Toekomstbeelden

Het toekomstbeeld voor het Rensenpark lijkt zich met de aanstaande herijking te verspringen naar de vraag: 'is het genoeg?'. Veel Emmenaren droegen de dierentuin op deze locatie een warm hart toe en het Rensenpark nu niet minder. Het park is van iedereen en dat moet zo blijven, zo luidt het algemene sentiment. De waardering zal blijven, met of zonder de hoogwaardige ambities.

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van