Nieuw wijkbestuur Angelslo in Emmen: 'Omzien naar wat leeft in wijk'

Tonnis Bos (links) en Jan de Boer voor het verouderde wijkcentrum dat plaatsmaakt voor nieuwbouw. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

De wijk Angelslo in Emmen beschikt na bijna een jaar weer over een volwaardig wijkbestuur. De huidige bestuursleden van het lokale wijkcentrum hebben aangegeven ook deze rol op zich te nemen. Naast voorzitter Jan de Boer bestaat de nieuwe vertegenwoordiging uit secretaris Tonnis Bos, penningmeester Yvo Fickweiler en algemene bestuursleden Daniel Knol en Henk Wesseling.

Vorig jaar april trad het toenmalige bestuur in zijn geheel af. De leden gaven aan dat het werk te veel tijd kost. Een bewonerscommissie onder de de noemer Stem van de Wijk werd als overbrugging naar een nieuw bestuur in het leven geroepen. "Gaandeweg hebben wij het balletje opgegooid: waarom wij niet?", aldus De Boer.

Het duurde dan ook niet lang voordat het bestuur van het wijkcentrum met de gemeente om tafel zat. Knol: "Van beide kanten zagen we het belang in om zo snel mogelijk weer een actief wijkbestuur in de benen te hebben."

Wijkkrant

Een van de eerste taken die het kersverse bestuur zich oplegt, is het vergroten van hun zichtbaarheid. Om die reden wordt de wijkkrant nieuw leven ingeblazen, aldus Bos. "Een redactie moet nog worden samengesteld. Het liefst heb ik uit elke straat een ambassadeur die wil bijdragen." Naast een fysiek exemplaar dat aanvankelijk vier keer per jaar verschijnt, verschijnt de krant ook online.

Bos: "Een ideaal platform om nieuws vanuit de gemeente, maar ook geluiden uit de wijk te delen." De krant die de onderlinge verbinding versterkt, zou in dat opzicht een fraaie bijvangst zijn, hoopt Bos. "Ik wil er zo veel nieuws in hebben, dat inwoners de krant niet bij het oud papier durven doen", lacht hij. De eerste editie staat gepland voor 20 maart.

Huiskamer

Een ander belangrijk sociaal bindmiddel dat op til is is de bouw van een compleet nieuw wijkcentrum op de plek van de huidige, gedateerde locatie aan de Statenweg. Eind 2023 beschikt de wijk weer over een gloednieuwe huiskamer, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, aldus De Boer.

Statenweg

Een ander punt dat leeft binnen de wijk is de verkeersveiligheid. Veel inwoners ervaren de Statenweg, zeg maar de 'hoofdstraat' van Angelslo, als een gevaarlijke weg. De weg is door de jaren heen van een kalme ontsluitingsweg veranderd in een drukke verkeersader tussen Rondweg en centrum.

"Tel daarbij op dat zich vele kruispunten en oversteekplaatsen bij de weg bevinden", vertelt Knol. "De gemeente werkt aan een nieuwe visie voor de weg. Het is belangrijk dat de stem van de bewoners daar in ook meegenomen wordt."

Het wordt geen gemakkelijke opgave, vult De Boer aan. Volgooien met drempels en rotondes is niet de oplossing. "Hard rijden wil je beperken en tegelijkertijd moet de verkeersdoorstroming niet in het geding komen. Het wordt een hele opgave."

Drenthe College

Tot slot staat wonen ook hoog op het lijstje met aandachtspunten. Angelslo kampt als een van de oudste woonwijken van Emmen met een gedateerde en eenzijdige woonvoorraad. Vernieuwen en verduurzamen zijn daarom van belang, vindt het nieuwe bestuur.

Voor nieuwe woonruimte zien De Boer en Knol kansen in de vrijkomende gebouwen van het Drenthe College. Deze school zoekt samen met NHL Stenden naar de mogelijkheid van huisvesting op de zorgcampus. "Het zou vooral mooi zijn als er in dat opzicht rekening wordt gehouden met jongeren en starters", vertelt De Boer. Het in een nieuwe vorm gieten van het toenmalige herstructureringsproject Emmen Revisited ziet hij ook wel zitten. Hierbij werd oude bouw aangepakt.

Incidenten

Behalve dat het onderhoud van woningen te wensen overlaat, kwam de wijk in voorgaande jaren meerdere malen in het nieuws door sociale problematiek, zoals drugsoverlast en probleemjongeren. Onder de noemer Toekomstbestendig Angelslo stak de gemeente de afgelopen jaren extra energie in de wijk om het tij te keren. Een tussentijdse evaluatie vorig jaar zomer leerde dat zaken de goede kant opgaan.

Er hadden zich sinds de start in 2016 geen incidenten voorgedaan waarbij de gemeente moest ingrijpen. Het wijkbestuur heeft de indruk dat die lijn zich heeft doorgezet. Knol: "Naar ons idee is het rustiger geworden in de wijk. De wijkagenten pakken zaken goed op door tijdig dingen te signaleren."

Een schone taak voor het wijkbestuur om de leefbaarheid van de wijk verder uit te bouwen, aldus De Boer. "We zien het vooral als onze taak om te zien wat er leeft in de wijk. En wat wij links en rechts kunnen bijdragen."

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van