154 jaar vakmanschap ingezet voor de stadsgravures van Coevorden

Gemeente Coevorden reist af naar Deventer. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

De geschiedenis van Coevorden zit vol verhalen. Vier daarvan worden zichtbaar gemaakt in de stad met stenen platen. Het worden stadsgravures genoemd. Ze worden nog met de hand gemaakt in Deventer en zijn van natuursteen. Gemeente Coevorden ging met een aantal mensen naar de steenhouwerij om de platen in het echt te bekijken nu ze allemaal af zijn.

Vorig jaar werden er vier stadsgravures besteld door gemeente Coevorden. Door het plaatsen van deze platen hoopt de gemeente de historie van de stad bekend te maken bij een breder publiek. “Als mensen door de winkelstraat lopen, dan kijken mensen niet naar de historische panden en gevels en dat is jammer”, zegt projectleider Roelof Snijders van gemeente Coevorden. "De verhalen zijn onbekend en daar willen we met deze platen verandering in brengen".

“Iets anders kunnen we niet”

De stadsgravures worden gemaakt bij familiebedrijf Lamers. Op hun werkbus staat een foto afgedrukt van minstens honderd jaar geleden. “Je ziet op de foto mijn betovergrootvader, hij is in 1868 begonnen met dit vak en mijn overgrootvader staat ernaast. En zo zijn we 154 jaar verder, allemaal steenhouwers. Iets anders kunnen we niet”, zegt Tom Lamers, inmiddels eigenaar van de zaak.

Zijn vader helpt nog steeds mee in de zaak en werkt mee aan de stadgravures voor Coevorden. “Per plaat zijn we toch minstens 160 tot 180 uur bezig”, vertelt Henk Lamers. De platen zijn drie bij twee meter. IJverig legt Henk de verschillende technieken uit aan de medewerkers van gemeente Coevorden die door de steenhouwerij lopen.

Het kleurverschil in de platen ontstaat bijvoorbeeld door de verschillende bewerkingstechnieken. De plaat van de IJzerkoekenoproer was het moeilijkste om te maken volgens Tom. “Daar zitten vier niveaus in en verschillende kleuren en dat moet je allemaal uit hetzelfde steen halen. Dus dat was wel even puzzelen”.

"Rollatorproof"

Er wordt alleen nog gewerkt aan de plaat die eind mei voor cafe ‘t Geveltje komt te liggen. De andere platen zijn klaar. Eind deze maand wordt er een stadgravure in de Kerkstraat gelegd en eentje voor het pand van Vancouver.

In oktober vorig jaar is de eerste stadsgravure gelegd in de Bentheimerstraat. “Vooral de rolstoel en rollatorgebruikers waren bang dat het onhandig zou zijn, maar dat bleek onterecht”, vertelt eigenaar Marcel Langes van Kapper & ZO. “De platen zijn helemaal rollatorproof.”