De Droomfabriek in Emmen: "In elke droom zit een kern van waarheid"

De Droomfabriek wil dromen gaan waarmaken. Foto: Pexels / Alex Fu

De Droomfabriek moet een plek worden waar leerlingen na het praktijkonderwijs terecht kunnen, wanneer zij niet meteen een baan kunnen vinden of weten welke kant zij op willen. Stichting Welzijn Sedna, MEE Drenthe, PRO Emmen en de gemeente Emmen zijn deze week begonnen met het opzetten van De Droomfabriek in Emmen. Van de Provincie Drenthe hebben zij daar een bedrag van 177.000 euro voor gekregen.

“Het blijkt dat twintig procent van de leerlingen na het behalen van hun praktijkdiploma geen aansluiting kan vinden bij werk, school of een goede dagbesteding. Daardoor vallen zij uit. Deze jongeren weten niet wat ze vervolgens moeten doen en hoe ze dat moeten aanpakken. Wij weten dat wel en willen deze jongeren gaan helpen”, vertelt Peter Amesz, projectleider bij Sedna.

Vanaf april gaat De Droomfabriek lessen geven in het laatste opleidingsjaar bij de praktijkopleiding PRO Emmen.Tijdens de lessen kunnen leerlingen werken aan een zelfgekozen droom onderwerp of project. Zo maken ze kennis met De Droomfabriek en weten ze waar ze terecht kunnen na de opleiding als ze niet meteen hun weg weten te vinden. Op deze manier willen zij de jongeren een kans geven om te werken aan een positieve toekomst met perspectief.

Van droom naar werkelijkheid

“Wij gaan de jongeren vragen wat zij het liefste willen doen. En niet alle dromen zijn realistisch natuurlijk, maar in alle dromen zit wel een kern van waarheid”, zegt Amesz. “Stel dat iemand trainer van een profclub wil worden, dan weten we in ieder geval dat iemand houdt van voetbal en daar iets mee wil doen.”

De vervolgstap is om samen met een jongerenwerker en de jongere aan zijn of haar droom te werken. 'We willen ze zo snel mogelijk iets laten doen. In het geval van de voetbaltrainer kan er bijvoorbeeld worden gekeken of de jongere mag gaan helpen als assistent trainer bij een lokale club. Zo weet je meteen of de droom net zo leuk is als het echte leven. Stel dat dat zo is, dan kunnen we kijken naar een vervolgstap”, legt Amesz uit.

Volgens Amesz is dat de manier om de jongeren weer gemotiveerd te krijgen voor hun eigen toekomst. “Want wanneer je je mag bezighouden met wat je het allerleukste vindt, dan krijg je weer zin in het leven en je toekomst.”