Lars Hoedemaker raadslid D66: ‘De Uil van Minerva schijt Coevorden onder met illegale posters’

Lars Hoedemaker D66 op EDS plein in Coevorden. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Wildplakken is illegaal. Toch zou je dat niet zeggen wanneer je door het centrum van Coevorden loopt. Op bijna elk elektriciteitskastje, op elk bushokje en op elke lantaarnpaal zit wel een poster of sticker geplakt. In tijden van verkiezingen lijken er nog meer van dit soort ‘illegale’ posters te hangen.

In de raadsvergadering van Coevorden vraagt raadslid Lars Hoedemaker op een wel heel bijzondere wijze aandacht voor dit onderwerp. “Via de sociale media heeft de Uil van Minerva aangekondigd het land onder te zullen schijten met posters in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.”

Hoedemaker praat over de wildplakpraktijken van de partij Forum voor Democratie (FvD). De posters zijn inmiddels ook in gemeente Coevorden te vinden. “Op zich bizar en een beetje dom, want de partij doet niet eens mee aan onze gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Hoedemaker.

Geen nieuwe superheldenfilm

De poster lijkt een filmposter voor een nieuwe superheld. Bij een tweede blik op de poster blijken het andere bekende hoofden. De hoofden op de poster zijn van Sigrid Kaag, Premier Rutte, Bill Gates, George Soros en Professor Klaus Schwab. Op de achtergrond deelt politie klappen uit en staan er mensen in witte pakken.

Met deze poster beschuldigt FvD alle politieke partijen ervan onderdeel te zijn van een wereldwijd complot om de bevolking te onderdrukken. Met grote letters staat er ‘The Great Reset’ en ‘This winter, coming for you and your family'.

Wat is The Great Reset?

FvD verkondigde vorig jaar dat “The Great Reset” in oktober 2021 zou plaatsvinden, maar wat is het? 'The Great Reset' is een voorstel vanuit het World Economic Forum (WEF) in 2020. Het WEF heeft voorgesteld om na de coronapandemie de wereldeconomie duurzaam opnieuw op te bouwen. Het idee staat beschreven in een boek van Prins Charles van Engeland en Professor Karl Schwab, de voorzitter van het WEF. Zij stellen voor om de huidige economie niet meer alleen te richten op winst, maar ook op klimaat en gelijkheid tussen de mensen.

Vanuit de partij FvD zijn er mensen die hier wantrouwig tegenover staan. 'The Great Reset' wordt door hen als een complot gezien, waarbij steeds meer macht naar rijke mensen zal gaan. De partij FvD reageert niet op de vragen waarom deze poster is gemaakt en wat zij ermee willen bereiken. Bij dezelfde vraag in de groeps-chat Vrije Geluiden,een groep die wordt geassocieerd met FvD, wordt wel gereageerd op diezelfde vragen.

"Die vragen kun je beter stellen aan FvD", reageert iemand. Iemand anders reageert met “FvD deelt de posters uit bij demonstraties”. Een derde persoon verwijst door naar een YouTube-kanaal van Sven-Ake Hulleman. In zijn zeventien minuten durende video vertelt Hulleman zijn mening over ‘The Great Reset' vanaf zijn Chesterfieldbank. Volgens Hulleman ook "een verkapt plan om de wereldbevolking te onderdrukken”.

Wildplakken en nepnieuws

“In dit geval is dus niet alleen het wildplakken het probleem, maar ook nog eens dat wildplakken nu wordt gebruikt om nepnieuws te verspreiden”, zegt Hoedemaker. “Op de poster hebben zij hoofden van bekende mensen en logo's van grote partijen gebruikt, zonder daarvoor toestemming te vragen. En vervolgens zijn er uitspraken bijgezet die niet van deze mensen of partijen zijn, maar van de FVD. En dat alles om de FvD te steunen in een gemeente waar ze niet eens meedoen aan de verkiezingen. Snap jij het nog?”

Burgemeester Renze Bergsma neemt de oproep van Hoedemaker serieus en geeft aan te zullen handhaven op het wildplakken in aanloop naar de verkiezingen.