Vogelspotten uit je bed bij nieuw recreatiegebied WEIDZZ in Dalerveen

Marko en Eric Mulder staan voor het model Tiny House wat op hun nieuwe recreatiepark komt te staan. Foto: ZO!34/Ana Ivis

De gemeente Coevorden krijgt er een natuurgebied bij. De gebroeders Mulder gaan hun groenvoorzieningsbedrijf omturnen tot een plek van rust en ruimte. Het nieuwe gebied gaat Weidzz heten. De dubbel ZZ staat voor weide, lekker slapen en bijtjes, want broer Marko is imker. Het nieuwe recreatiegebied is voor mensen die van de Drentse natuur willen genieten en weidevogels willen spotten.

"Vogelspotten combineren met een luxe logement is uniek voor Nederland en misschien in de wereld. Wij hebben in ieder geval niks kunnen vinden wat erop lijkt," vertelt Eric Mulder.

De voorbereiding en planning van het project neemt inmiddels al zes jaar in beslag. Over vijf weken zal er een definitief antwoord komen wat betreft vergunningverlening. "En dan kunnen we eindelijk beginnen aan onze lang gekoesterde droom, het lijkt bijna onwerkelijk," zegt Eric.

Uitkijken over de weide vanuit je bed

Het nieuwe recreatiegebied wordt 1,5 hectare. In totaal komen er 24 huisjes te staan. "We willen er ook niet meer, want degene die een huisje bij ons huurt moet het idee hebben dat hij alleen op deze plek staat. Omgeven door natuur", vertelt Marko Mulder.

Het is de bedoeling dat mensen vanuit bed meteen op de weide uitkijken. Daar zijn speciale Tiny Houses met grote ramen voor ontworpen. Ook komen er Wellness huisjes met een eigen bubbelbad, omgeven door niets anders dan vogels en bomen.

"Er waren ook plannen voor groepsaccommodaties. Met heksenhuisjes in een heksenkring en een centrale ruimte. Maar die plannen hebben we nu in de koelkast gezet in verband met corona", zegt Eric. Waar de broers wel mee bezig zijn, is een tour door de omgeving 'voor de authentieke Drentse beleving', maar dan op elektrische voertuigen.

Het beste weidevogelgebied van Drenthe

De broers doen al twintig jaar aan weidevogelbeheer bij het Drostendiep Gebied wat langs Dalerveen loopt. Zo komen zij op het idee om een vakantiepark te combineren met vogelspotten. Volgens de broers Eric en Marko is het Drostendiep Gebied 'het beste weidevogelgebied van Drenthe'. "Eigenlijk doen bijna alle grondeigenaren om het Drostendiep aan weidevogelbeheer en krijgen daar subsidie voor", weet Eric te vertellen. "We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het rustig is in de broedperiodes, dan mag er niet gemaaid worden."

Samenwerkingen en subsidies

De twintig jaren weidevogelbeheer hebben ervoor gezorgd dat de binding met het gebied en de natuur sterk is, daarom zijn beide mannen gaan nadenken hoe zij daar hun werk van kunnen maken. Voor deze plannen hebben de broers hulp en subsidie gekregen van de Provincie Drenthe. Daarnaast werken zij samen met Waterschap Vechtstromen.

"Het waterschap gaat een natuurvriendelijke oever aan het Drostendiep maken en er komt een uitkijkheuvel met een wand waar je direct de vogels kunt spotten in een Plas-dras", vertelt Eric enthousiast. Plas-dras staat voor nat grasland waar weidevogels wormpjes en ander voedsel halen voor hun jongen.

Spannende nieuwe tijden

Voordat toeristen een Tiny-House met uitzicht op de vogels en de natuur kunnen boeken, moeten eerst de handen uit de mouwen worden gestoken. Zodra de vergunning binnen is, dan wachten er vele klussen op de familie Mulder. Er moeten paden en riolering op het terrein worden aangelegd, de huisjes geplaats en zullen er vele bomen en planten moeten worden bijgeplant. TOok moet het oude bedrijf deels opgedoekt worden.

"Al onze grote machines die we nu gebruiken, gaan we straks verkopen via een veiling," vertelt Eric. "Ik ben benieuwd hoe dat in zijn werk zal gaan. Het wachten duurde lang, maar nu het bijna zo ver is, is het toch ook spannend."