Streep door vele carnavalsweekends ZO-Drenthe, Zwartemeer en B-Oosterveld hoopvol

Rosenmontag in Stiekelstad 2020. Foto: Isa Boonstra

Na het afblazen van alle optochten, hoopten de carnavalsverenigingen in Zuidoost-Drenthe dat het carnavalsweekend in februari door zou gaan. Sinds de laatste persconferentie zien de meesten daar echter geen brood meer in.

Alleen Barger-Oosterveld en Zwartemeer hebben de knoop nog niet definitief doorgehakt. Zij kijken reikhalzend naar volgende week. Mogelijk kondigt de regering dan nieuwe versoepelingen aan.

In Stiekelstad (Barger-Compascuum), Kainbongelstad (Emmer-Compascuum) en Dördouwersstad (Weiteveen) is de kogel inmiddels door de kerk. De drie dorpen hebben het carnavalsweekend geschrapt. "Groots uitpakken met een feesttent, nee, dat zit er niet", aldus Manfred Bos, de teleurgestelde voorzitter van 't Stiekelzwien.

"Wellicht dat de lokale horeca alsnog iets organiseert. Mocht dat lukken, dan wordt het wel op kleine schaal."

Meer dan een leuke avond met de leden van de Kainbongels zit er ook in Emmer-Compascuum niet in, verwacht voorzitter Frank Berendsen. "Qua voorbereidingen en vergunningen begint het wel krap te worden." Voor Berendsen is het huilen met de pet op. "Het is ook een klap voor het moraal. De energie om nog iets op poten te zetten zakt weg bij de mensen."

Zomercarnaval?

Weiteveen speelt met het idee om met een zomers alternatief te komen, meldt EriK Blaauw van de Dördouwers. "Wellicht een evenement van een of twee dagen." De vereniging wil daarbij geen andere evenementen in de wielen rijden.

"Het moet niet samenvallen met het geplande dorpsfeest van buurdorp Nieuw-Schoonebeek. Als het er van komt, dan gebeurt het wel zonder optocht", is het enige wat Blaauw er over kan zeggen.

Meer dan feest en biertje

In Zwartemeer is er nog geen definitieve beslissing gevallen. "Maar het wordt wel een lastig verhaal in een anderhalve meter samenleving", aldus Wim Bos van de Veentrappers. "Of ik licht aan het einde van de tunnel zie? Eerder een waakvlam." Vooralsnog wacht Zwartemeer het besluit van de regering af.

Het vooruitzicht van het voor een tweede maal afblazen van alle carnavalsactiviteiten, stemt Bos niet bepaald vrolijk. "Want carnaval is meer dan alleen feest en een biertje. Het is ook het saamhorigheidsgevoel wat uitgaat van de viering. Iedereen ziet elkaar in deze tijd al zo weinig. heeft hij er niet in.

Startblokken

De hoop gloort nog het meest in Flintenstad, laat Mark Siekman van De Zeskante Steen in Barger-Oosterveld. "De optocht gaat niet door, maar het carnavalsweekend hangt nog", vertelt hij. "De organisatie daarvoor is in handen van de lokale horeca. Zij wachten de eerstvolgende persconferentie af voordat zij een definitief besluit nemen."

Technisch gezien staat alles in de startblokken en kan er bij groen licht snel geschakeld worden. "Wel moeten we volgende week zeker weten of we los mogen of niet. Een maand voorbereidingstijd is minimaal mogelijk. Nee, een feesttent is bij ons nog niet van de baan."