Gratis een energiebox ter waarde van vijftig euro in gemeente Emmen

Wethouder René van der Weide reikte de eerste energiebox uit. Foto: gemeente Emmen

De energierekening wordt steeds hoger en de gemeente Emmen wil helpen om hierop te besparen. Daarom hebben inwoners van Emmen op 10 januari 2022 een brief gekregen van de gemeente met daarin een QR-code om de app EnergieKnip te installeren. Met deze app kunnen punten verdiend worden en deze punten kunnen worden ingewisseld bij lokale bouwmarkten voor energiebespaarboxen ter waarde van maximaal 50 euro. In deze boxen zitten onder andere led-lampen, tochtstrips en radiatorfolie.

De gemeente heeft 150.000 euro begroot voor deze actie. De actie loopt hard, er is inmiddels al 25.000 euro vergeven volgens John Smalbil, beleidsmedewerker Energie en Duurzaamheid.

Voor alle partijen winst: meer inzicht, omzet en energiebesparing

Als het goed is levert de nieuwe app voor alle partijen voordeel op. Inwoners krijgen door het invullen van de app meer inzicht in hoe ze energie kunnen besparen. Terwijl de gemeente door deze gegevens inzicht krijgt in de energiekenmerken van de woningen. Op deze manier kan er op wijkniveau informatie verzameld worden om inwoners te kunnen helpen met energievraagstukken. En doordat het geld van de energieboxen besteed kan worden bij lokale ondernemers, hebben ook zij daar profijt van.

Het verdienen en inwisselen van de punten op de app kan tot 31 juli 2022. Deze actie is mogelijk gemaakt vanuit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Een landelijke subsidie.