Een energiebox verdienen ter waarde van vijftig euro door een app in te vullen in gemeente Emmen

Wethouder René van der Weide reikte de eerste energiebox uit. Foto: gemeente Emmen

De energierekening wordt steeds hoger en de gemeente Emmen wil helpen om hierop te besparen. Daarom hebben inwoners van Emmen op 10 januari 2022 een brief gekregen van de gemeente met daarin een QR-code om de app EnergieKnip te installeren. Met deze app kunnen punten verdiend worden en deze punten kunnen worden ingewisseld bij lokale bouwmarkten voor energiebespaarboxen ter waarde van maximaal 50 euro. In deze boxen zitten onder andere led-lampen, tochtstrips en radiatorfolie.

De gemeente heeft 150.000 euro begroot voor deze actie. De actie loopt hard, er is inmiddels al 25.000 euro vergeven volgens John Smalbil, beleidsmedewerker Energie en Duurzaamheid.

Voor alle partijen winst: meer inzicht, omzet en energiebesparing

Doordat de inwoners anoniem een vragenlijst invullen in de app, krijgen zij meer inzicht hoe zij energie kunnen besparen. De gemeente krijgt beter inzicht in de energiekenmerken van de woningen. De gemeente kan op wijkniveau de informatie verzamelen om inwoners ook in de toekomst te kunnen helpen met energievraagstukken. Tegelijkertijd helpen inwoners lokale ondernemers aan omzet en besparen inwoners op hun eigen energierekening.

Het verdienen en inwisselen van de punten op de app kan tot 31 juli 2022. Deze actie is mogelijk gemaakt vanuit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Een landelijke subsidie.