Coevorden stelt vanaf half februari tampons en maandverband gratis beschikbaar voor lage inkomens

Menstruatieproducten. Foto: Pexels / Karolina Grabowska

De gemeente Coevorden stelt 10 tot 20-duizend euro beschikbaar voor een project om maandverband en tampons gratis beschikbaar te stellen aan vrouwen die dit zelf niet kunnen betalen. Aanleiding is een raadsbrede motie die op 6 juli 2021 werd aangenomen door de raad om menstruatiearmoede aan te pakken.

Het blijkt dat één op de tien meisjes en vrouwen in Nederland niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen voor zichzelf. Dat kan in de weg zitten in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij het naar school gaan, bij het sporten of op het werk. Door geldgebrek worden er bovendien ongeschikte en ongezonde alternatieven gekozen die leiden tot ongemak, irritaties en infecties.

Menstruatiearmoede is nog een taboe

De gemeente wil de gratis menstruatieproducten op een laagdrempelige manier aanbieden in wijkgebouwen, multifunctionele accommodaties, scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke gebouwen. Op basis van onderzoek en bevindingen elders uit het land blijkt namelijk dat meisjes en vrouwen het moeilijk vinden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zowel bij henzelf, als binnen de hulpverlening vormt menstruatie en menstruatiearmoede een taboe.

"Het zo inregelen dat erom gevraagd moet worden bij een balie gaat om die reden niet werken," geeft communicatiemedewerker Gert de Groot aan. "Daarom hebben we ervoor gekozen om het op openbare locaties neer te leggen, zodat meisjes en vrouwen het zonder vragen mee kunnen nemen."

Het Armoedefonds

Gemeente Coevorden heeft de handen ineen geslagen met het Armoedefonds voor de inkoop en de distributie van de gratis producten. Het Armoedefonds helpt ook al andere gemeenten in Nederland en heeft er ervaring mee, bovendien kan er door de gezamenlijke inkoop van producten de prijs omlaag. Dat is het idee. Het Armoedefonds benadert volgende week mogelijke distributiepunten voor een samenwerking. Medio februari wordt bekend gemaakt welke dat zullen zijn.