Winkels in Coevorden gaan zaterdag open zonder afspraak, er zal gedoogd worden

Coevorden winkelstraat. Foto: RTV Drenthe/ Aaldert Oosterhuis

Veel winkels in Coevorden gaan komende zaterdag gewoon open. Zelfs als de corona-lockdown wordt verlengd en ook als er wordt beslist dat er alleen op afspraak gewinkeld kan worden. In Nieuw-Amsterdam/Veenoord hebben de winkeliers al eerder laten weten open te zullen gaan.

“Wij hebben contact gehad met onze achterban en zij willen een statement maken", laat centrummanager van Coevorden Edwin Boomstra weten. Gisteravond is er gesproken met de gemeente Coevorden. Burgemeester Renze Bergsma geeft aan ruimte te zullen geven voor de actie.

"Het water staat de ondernemers aan de lippen, wij hebben er begrip voor," zegt Bergsma. "We hebben toegestemd niet te zullen handhaven, maar dat kan alleen zolang mensen zich aan de regels houden. Dat wil zeggen afstand houden, maskers op en geen grote drukte." Ook geeft de burgemeester aan dat het misschien helemaal niet nodig zal zijn. "Niemand weet precies wat er tijdens de persconferentie gezegd gaat worden, we zullen het moeten afwachten."

Gisteren sprak Boomstra nog zijn twijfel uit over animo voor een eventuele actie. Dat blijkt omgeslagen te zijn binnen 24 uur. “Het lijkt erop dat winkelen op afspraak als beleid gezet gaat worden tijdens de persconferentie. Maar daar halen kledingwinkels hun omzetsnelheid niet mee, daar schieten ze niks mee op. Ze zijn gebrand op een beter beleid”, zo legt hij de omslag van de winkeliers uit.

De winkels zijn aankomende zaterdag regulier geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, maar niet iedere winkel zal meedoen aan de actie. "Het is daarom verstandig om vooraf even de site te controleren van de winkel waar je naartoe wilt," staat er op de Facebookpagina van de handelsvereniging van stad Coevorden.