Inwoners hoogbouw in Emmen mogen tien keer gratis afval inleveren

Foto: Hjalmar Guit

Inwoners die in Emmen in hoogbouw wonen, mogen tien keer gratis hun afval laten storten in de ondergrondse afvalcontainer. De gemeente wil daarmee deze groep tegemoet komen. Inwoners in flats en hoogbouw kunnen nog niet hun groente-, fruit- en etensresten scheiden.

De gemeente Emmen is sinds dit jaar overgegaan op een nieuw afvalsysteem. Naast een vast bedrag betalen inwoners een tarief voor het legen van hun container (7 euro). Bewoners van hoogbouw betalen 2 euro per keer dat zij een vuilniszak dumpen in een onder ondergrondse afvalbak.

Die nieuwe aanpak moeten inwoners aanzetten om beter te scheiden om zo de verwerking van het afval betaalbaar te houden.

Om die reden worden er bij 260 hoogbouwlocaties zuilen voor groente-, fruit- en etensresten (GFE) geplaatst. Wethouder René van der Weide liet daarbij weten dat de levering van de zuilen vertraging oploopt vanwege het gebrek aan materiaal. De gratis inzamelpunten worden in fases geplaatst.

Meer kosten

Door het gebrek aan een GFE-zuil moeten inwoners straks hun afval dumpen in de restafvalzak. Die raakt dan sneller vol, waardoor mensen vaker een zak moeten dumpen. Met meer kosten tot gevolg.

De gemeente liet vorige maand nog weten dat er geen speciale regeling getroffen met betrekking tot de kosten. "Omdat deze bewoners geen tuinafval hebben, zal het maar om een zeer kleine hoeveelheid groenafval gaan. Dat zal niet zorgen voor veel extra zakken", liet een woordvoerder toen weten. Daar komt de gemeente nu op terug.

Wethouder Van der Weide laat weten dat de eerste GFE-zuilen in maart worden geplaatst. Op 1 juli moeten alle containers er zijn. Aangezien bewoners van hoogbouw in de tussentijd hun groenafval niet kunnen scheiden, willen wij ze op deze manier tegemoet komen", aldus de wethouder.