Nieuwbouw in de wijk Vosmaten Coevorden: "Eerste woningen in de verkoop vanaf de feestdagen"

Tekening van de nieuwe woningen op het oude fabrieksterrein aan de Gramsbergerstraat in Coevorden. Foto: VolkerWessels

Na tientallen jaren overleg wordt er eindelijk gebouwd op het terrein van de oude aardappelmeelfabriek aan de Gramsbergerstraat in Coevorden. Er komt een nieuwbouwwijk genaamd "De Centrale", vernoemd naar de oude fabriek waarvan alleen de oude voorgevel nog overeind staat. Het gaat om zogenaamde 'snelle' bouw door firma Koenen Bouw uit Emmen. Dat wil zeggen dat er binnen een half jaar dertig nieuwe woningen op het terrein staan die bewoond kunnen worden. De woningen gaan deze feestdagen al in de verkoop op Funda.

Daarnaast wil projectontwikkelaar Vancouver Vastgoed samen met Santman Projectontwikkeling nog eens zeventig woningen bouwen naast het gebied van de oude fabriek en alle overige lege kavels van de wijk Vosmaten. Deze nieuwbouwwoningen zullen tegen het einde van 2023 afgeleverd worden wat deze projectontwikkelaars betreft.

Beide plannen gaan om laagbouw met maximaal twee woonlagen. Met laagbouw worden de bouwkosten onder controle gehouden volgens de projectontwikkelaars. “En de woningen zijn daardoor ook als levensbestendige woning inzetbaar”, vertelt Arjan Moes, directeur projectontwikkeling bij VolkerWessels Noord, moederbedrijf van Koenen Bouw in Emmen.

Onduidelijkheid over voorgevel oude Fabriek

Het enige waar nog altijd onduidelijkheid over bestaat zijn de plannen over de historische voorgevel van de fabriek. Op deze voorgevel is een steen te vinden ter nagedachtenis van drie fabrieksarbeiders bij de bombardementen van 1944. “De voorgevel is van woningcorporatie Domesta en zij zijn in gesprek met Koenen Bouw. Wij zijn ons zeer bewust van de historische waarde”, vertelt Ingrid Prins, woordvoerder voor Koenen Bouw.

Domesta laat weten in januari meer informatie te zullen verstrekken, tot op heden is bij de overige partijen onbekend wat de bedoeling is.

Plannen achter de oude fabriek

Op het terrein zelf zullen er rijtjeswoningen worden gebouwd. Het zal een mix van huur- en koopwoningen zijn. “Het bijzondere is dat de woningen waarschijnlijk deze zomer al klaar zijn. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van voorgefabriceerde delen”, legt Moes uit. “Het enige wat dan nog gebeuren moet, is de huizen als een bouwpakket in elkaar zetten op locatie”.

De woningen zijn bedoeld als seniorenwoningen. “Maar elke keer als wij bedenken dat de woningen voor een bepaalde doelgroep zijn, dan blijkt achteraf dat iedereen die woningen koopt, behalve de doelgroep die wij in gedachte hadden”, lacht Moes. “Dus ik laat me er liever niet over uit, ik ben benieuwd wie er op af komt.”

Overige plannen in de wijk Vosmaten

Op de overige kavels van de wijk Vosmaten gaan Vancouver Vastgoed en Santman Projectontwikkeling zich richten op twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande huizen en duplexwoningen. Ook hier zal het om een mix gaan van huur- en koopwoningen. Het gaat om woningen aan de Gramsbergerstraat, Hopklaver, Walstro, Steenanjer, Akkerwinde, Weegbree, Moesdistel en Commiezenweg.

Voordat deze plannen voor 2023 werkelijkheid worden, moet het bestemmingsplan van de locaties nog wel gewijzigd worden. Op de huidige locaties staat nu namelijk hoogbouw gepland voor tachtig appartementen.

De ondernemer is goed gemutst wat betreft de wijzigingen voor de bestemmingsplannen “want de band met gemeente Coevorden is goed”. Volgens Smit gaat alles in goed overleg met de gemeente, “dus we twijfelen er niet aan dat dit ook goed komt”.