Bouw nieuwe plein station Emmen-Zuid gaat binnenkort beginnen

Station Emmen-Zuid krijgt een tweede voorplein. Foto: ZO!34 / Wiebe Veenstra

De bouw van het nieuwe stationsplein bij station Emmen-Zuid gaat in de eerste week van januari 2022 beginnen. Het nieuwe voorplein wordt gerealiseerd aan de zuidzijde van het station en is nodig om een tweede spoor toegankelijk te maken.

Via het te realiseren plein wordt het tweede perron toegankelijk gemaakt. Deze is - samen met een nieuw stuk spoor - gerealiseerd zodat treinen uit beide richtingen elkaar straks kunnen passeren op het station. Hierdoor wordt de dienstregeling tussen Emmen en Zwolle verbeterd en de reistijd verkort. De verdubbeling van het spoor wordt gedaan over een lengte van 600 meter. ProRail is eerder al begonnen met het realiseren van die verdubbeling.

Aansluiting op huidige perron

Het nieuwe perron en het bijbehorende voorplein, worden verbonden met het huidige stationsterrein, door middel van trappen met een onderdoorgang. Verder krijgt het nieuwe perron gelijke voorzieningen, met onder meer een wachtruimte en fietsenstallingen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Zo komt het nieuwe plein eruit te zien. Foto: Gemeente Emmen

Herinrichten van het stationsgebied

Om de aanleg van het plein aan de zuidzijde van het station mogelijk te maken, moet een deel van de omgeving opnieuw ingericht worden. Daarnaast zal de gemeente samen met bewoners van de Tortelduif en Sierduif in gesprek gaan om te kijken hoe het spoortalud aangepast kan worden. De wens is om deze landschappelijk in te passen. Na overleg wil de gemeente in het voorjaar met deze aanpassing starten.

Alle werkzaamheden rondom Emmen-Zuid worden uitgevoerd door de gemeente Emmen, in opdracht van de provincie Drenthe. De provincie is ook de partij die het project financiert.