Nu de invoering van variabele kosten rondom de afvalinzameling in de gemeente Emmen in aantocht is, worden er bij alle flats, appartementen en bovenwoningen (hoogbouw) ondergrondse groene containers geplaatst. De nieuwe containers worden in het eerste kwartaal van 2022 geplaatst.
Door deze zogenoemde GFE-zuilen kunnen bewoners van hoogbouw hun Groente-, Fruit- en Etensrestenafval scheiden van het restafval. Voor bewoners van bijvoorbeeld een flat betekent dit dat zij minder afvalzakken met restafval hoeven weg te gooien en daardoor minder kosten hebben na de invoering van diftar.
Het intensiveren van het afval scheiden is nodig, omdat de gemeente Emmen met te veel restafval kampt. Om extra scheiden aan te moedigen, voert de gemeente Emmen het diftar systeem in vanaf 1 januari 2022. Met diftar betaalt iemand voor het aantal keren dat hij/zij een afvalzak met restafval weggooit. “Hoe minder vuilniszakken met restafval ze dus in de container gooien, hoe minder geld ze betalen. Daarom willen we ook hen de mogelijkheid geven om het groenafval apart weg te gooien, zodat ze beloond worden voor het scheiden van afval”, aldus wethouder René van der Weide.
Om bewoners tegemoet te komen die nu groenafval moeten scheiden, krijgen deze bewoners allemaal een kleine biobak (groen prullenbakje) met een rolletje afbreekbare biozakjes. Zo hoeven de bewoners niet zelf een extra prullenbak te kopen. De biobak wordt geleverd als de groene ondergrondse container is geplaatst.
In totaal worden er 260 nieuwe ondergrondse containers aangeschaft. De bedoeling is dat de containers in het eerste kwartaal van 2022 verspreid in dorpen en wijken geplaatst worden. Wethouder Van der Weide zegt dat er dus wel even geduld nodig is: “Helaas kan het niet per direct. Daarom moet een aantal bewoners hun ‘groene afval’ voorlopig nog bij het restafval weggooien. We hopen dit zo snel mogelijk op te lossen."
Geen regeling voor tussenperiode
Voor de bewoners die in januari niet direct een nieuwe container hebben, wordt geen speciale regeling getroffen met betrekking tot de kosten. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. "Administratief is het niet te regelen om per bewoner een specifieke regeling te treffen. De diftar regeling gaat dus ook voor deze bewoners in", zegt de woordvoerder. Er komt dus geen vergoeding voor de periode waarin bewoners geacht worden om het 'groen afval' nog even bij het restafval te gooien. "Maar", zegt de woordvoerder, "Omdat deze bewoners geen tuinafval hebben, zal het maar om een zeer kleine hoeveelheid groen afval gaan. Dat zal niet zorgen voor veel extra zakken."
Om te laten zien waar de groene containers allemaal komen, plaatst de gemeente vanaf januari een bord op de plek waar deze komt te staan. De container wordt op dezelfde manier gebruikt als de huidige restafvalcontainer, ook met hetzelfde pasje. De container wordt elke week geleegd.