Welkom bij de Familie Janssen: een kinderboek vol complottheorieën

Kinderboek Welkom bij de Familie Janssen, door Camilla van der Burgt. Foto: Van der Burgt

Nederland staat hetzelfde ‘Social Credit’ systeem als China te wachten, het klimaat is helemaal verpest en ‘The Big Reset’ is gaande.

Het zijn maar een paar van de complottheorieën waarover je kunt lezen in het eerste kinderboek van schrijfster, vastgoedjurist en mediator Camilla van der Burgt uit Emmen: Welkom bij de Familie Janssen. Het gaat over de toekomst in 2030 in Nederland waar alle complottheorieën echt zijn uitgekomen.

“Je denkt misschien dat ik kinderen wil overtuigen van het één of ander, maar dat is juist niet mijn bedoeling. Ik probeer er op een luchtige manier over te schrijven, zodat kinderen het niet zo eng vinden wanneer ze op tv of internet iets horen over complottheorieën”, vertelt Van der Burgt .

De opbrengst van het boek gaat volledig naar burgerbeweging Gele Hesjes Emmen. Van der Burgt is zelf onderdeel van deze beweging. Zij bereiden wekelijks gezonde maaltijden voor daklozen en minima en brengen tweewekelijks ontbijtpakketten naar kinderen die anders zonder ontbijt naar school gaan in gemeente Emmen en omgeving.

Gele Hesjes Emmen

De burgerbeweging Gele Hesjes Emmen ontstond drie jaar geleden in verzet tegen armoede en ongelijkheid. Er waren protesten en een wirwar aan afsplitsingen. Maar in plaats van protesteren, zet de beweging zich tegenwoordig volledig in om zelf armoede en ongelijkheid te bestrijden.

Dit doen zij door hulpacties uit te zetten, in goed overleg met de gemeente. Wekelijks wordt er bijvoorbeeld gekookt voor dakloze mensen en psychiatrische patiënten. Kinderen van minima worden geholpen met ontbijtpakketten, zodat ze elke dag met een goed gevulde buik naar school kunnen.

“Zo geeft Bakkerij Schoemaker ons elke maand veertig broden om ons uit de brand te helpen en worden er maandelijks producten gedoneerd door verschillende supermarkten uit het gebied. We doen het echt samen en dat is fijn”, zegt Van der Burgt.

Geld nodig om goede daden te verrichten

De Facebookpagina van Gele Hesjes Emmen dient nu als meldpunt voor mensen die hulp nodig hebben. Ook is er een noodlijn voor mensen die acuut hulp nodig hebben.

De verhalen zijn schrijnend, bijvoorbeeld verhalen van peuters en tieners die in armoede leven. Maar ook hoe tijdens de eerste corona golf juist de minima en daklozen het meest getroffen werden door de maatregelen. Van der Burgt: “Dan trekken mensen bij ons aan de bel en wij zijn blij dat we deze mensen te hulp kunnen schieten.”

Volgens Van der Burgt is het erg mooi om te zien “dat gezinnen die eerder door de Gele Hesjes zijn geholpen, op hun beurt ook weer mensen helpen”. Alleen zijn na drie jaren goede daden verrichten de middelen bij de Gele Hesjes Emmen bijna op. Daarom wil Van der Burgt de opbrengsten van haar eerste boek aan de beweging schenken.

‘Er was zoveel inspiratie’

Het boek heeft Van der Burgt geschreven naar aanleiding van haar blog. Een wekelijks verhaal met een vervolg was de bedoeling. Bij blog nummer drie had de schrijfster al 12.000 lezers.

Toen sloeg de paniek lichtelijk toe bij de schrijfster: “Wat als ik straks geen zin of tijd heb om wekelijks te bloggen en het verhaal blijft zonder einde? Wat als ik straks geen inspiratie meer heb?“.

Het verhaal zat gelukkig in haar hoofd en binnen twee weken stond alles op papier. “Er is zoveel inspiratie met al het nieuws op de wereld. En omdat het een fantasie boek is, kan en mag ik alles gebruiken wat ik wil”, vertelt Van der Burght enthousiast.

“Mensen beter informeren is de enige manier”

“Het boek is voor kinderen, maar ik denk dat volwassenen het ook leuk zullen vinden om te lezen”, vertelt Van der Burgt. “Ik laat je overal zelf over nadenken om een eigen mening te vormen.”

Daar schort het tegenwoordig aan, vindt de schrijfster: “Mensen praten andere mensen na, zonder echt de feiten te controleren of te weten wat er speelt in de wereld. Dat 13 procent van de Nederlanders laaggeletterd is helpt ook niet echt." De bedoeling van Van der Burgt is "om uit te leggen dat het weer goed komt met de wereld en dat het niet zo eng is als het lijkt. Als ik daarbij ook nog eens geld kan inzamelen om goede daden te verrichten, dan is het cirkeltje rond en ben ik helemaal tevreden.”