Tijdens de commissievergadering in Coevorden is dinsdagavond het voorstel voor het behoud van de fundamenten van de Bentheimer Poort besproken. Bijna alle partijen in de gemeenteraad hadden vragen over het plan met kosten van 1,02 miljoen euro.
Het felst was de grootste partij van Coevorden BBC2014. Raadslid Ton Soppe (BBC2014) : “Een miljoen euro is wel erg veel geld om een stukje historie zichtbaar te maken." Soppe gaf aan dat de BBC2014 fractie zich tussen nu en 7 december zal beraden over hoeveel geld het behoud van de poort hen waard is.
Op 7 december valt een definitief besluit over het nieuwbouwplan die het behoud van de fundamenten uit de zeventiende eeuw moet garanderen.
In Coevorden zijn in 2018 bij opgravingen in de Oostersingel en Bentheimerstraat de resten ontdekt van de voormalige Bentheimer Poort uit de zeventiende eeuw. De poort vormde vroeger de zuidelijke toegang tot de stad en is rond 1870 afgebroken.
Op de plek waar de fundamenten van de poort gevonden zijn worden inmiddels woningen gebouwd, aan beide kanten van de straat bij de Bentheimerbrug. Het idee is om nissen met een soort vitrines in deze nieuwbouw te maken om de fundamenten van de poort zichtbaar te maken. Daar zullen de stenen diep in de grond zichtbaar zijn en zo kunnen de fundamenten beschermd en bewaard worden.
In diezelfde nissen zullen ook andere archeologische vondsten tentoongesteld worden die zijn gevonden in de buurt van de oude poort.
"De verhalen van vroeger zullen zo tot leven komen. Mede door markeringen op de weg, teksten langs de vitrines en borden aan de gebouwen", staat er op de plannen van het ontwerp van Bureau Caspar Conijn.
Verhaal gaat verder onder de foto.
Het past volgens wethouder Jeroen Huizing in de visie die samen met de gemeenteraad is uitgestippeld voor gemeente Coevorden “om een bezoekersstad te worden”. "Het is één van de weinige echte stukjes historie die Coevorden nog bezit en dit is een unieke kans om de historie te behouden en tastbaar te maken. Bovendien is dit wat de raad zelf wilde.”
Aan het plan hangt een duidelijk kostenplaatje: de bouw kost 745.000 euro, kosten voor het ontwerp van Bureau Caspar Conijn 204.000 euro en 58.000 euro extra voor een definitief ontwerp. Tot slot kost het 13.000 euro om de funderingen van de poort in de grond te conserveren. Dat is een totaal van 1,02 miljoen euro.
Bijna iedere fractie had gehoopt op een subsidie vanuit de provincie voor het project. Huizing geeft aan dat de provincie er al bij betrokken is sinds 2018, maar dat er 'geen standaard potje' is voor ontdekte fundamenten van poorten. "De provincie kan pas een subsidie toezeggen wanneer het plan definitief is goedgekeurd", aldus Huizing.
Het ontwerp zal dus geen miljoen kosten, maar hoeveel subsidie de provincie zal geven? Dat blijft onduidelijk.
Raadslid Lidy Klein Gunnewiek (CDA) suggereert liever voor het plan van de Bentheimer Poort te kiezen dan voor het plan van de Kasteeltuin van een aantal weken geleden. Volgens Klein-Gunnewiek "is dit de unieke kans om weer in bezit te komen van het stuk grond waar de Bentheimer Poort is gelegen, dat is nu in handen van de projectontwikkelaar. En daar heb ik dat geld wel voor over, maar dan moeten we wel keuzes maken wat betreft de projecten."
Jan Tempels (BBC2014), vraagt zich af of een crowdfundingactie misschien handig is voor dit dure project en of "ondernemers geld kunnen bijleggen?". Huizing stelt dat ook dit geld van de inwoners is. “De gemeente haalt bij alle inwoners jaarlijks al geld op. Misschien moeten we daar dan mee stoppen?"
Er is duidelijk sprake van irritatie binnen de gemeenteraad. Joop Slomp, fractievoorzitter PvdA vraagt richting BBC2014: "Welk bedrag willen jullie horen? Of is het trekken aan een dood paard? Zeg dan gewoon dat jullie het plan te duur vinden en wees helder."
Op dinsdag 7 december volgt een definitief besluit over het ontwerp voor behoud van de fundamenten van de Bentheimer Poort.