Zoektocht naar nieuwe bestemming voor witte kerkje van Nieuw-Dordrecht

'Doorgaan op de oude voet is er niet meer bij', zegt stichtingsvoorzitter Hank Peters. Foto: ZO!34/Rien Kort

Het markante witte kerkje in Nieuw-Dordrecht geldt als de blikvanger in het dorp. De eigenaar, Stichting Dordse Kerk, heeft een herbestemmingsonderzoek aangevraagd. Een noodzakelijke keuze, aldus voorzitter Hank Peters. Een nieuwe bestemming kan uitkomst bieden, verwacht het bestuur.

Het onderzoek zal tegen het voorjaar van 2022 zijn afgerond.

Het uit 1874 stammende kerkje was, samen met het aangrenzende kosterwoninkje en buurthuis De Rank, eigendom van de protestantse gemeente van Klazienaveen. Deze stootte de panden in 2005 af, waarna de stichting de gebouwen overnam voor het symbolische bedrag van een euro.

Bij de koop werd wel bepaald dat Klazienaveen zeggenschap blijft behouden over wat betreft de toekomst van de panden. De kerkdiensten van weleer zijn in de afgelopen jaren ingeruild voor vergaderingen, feesten, trouwerijen en lezingen. Begrafenissen vinden plaats in de achterliggende aula.

Geld in het laatje

Deze activiteiten brachten geld in het laatje. Inkomsten die werden gebruikt om het vastgoed in de benen te houden. “Mede door corona is de exploitatie in de klem gekomen”, meldt Peters. “Vandaar dat een kijk op andere mogelijkheden echt nodig is.”

De stichting krabt zich ook achter de oren voor wat betreft De Rank. “Nieuw-Dordrecht beschikt al over een dorpshuis en andere zaalruimtes.” De vraag rijst of dat niet wat veel is voor Nieuw-Dordrecht, peinst Peters.

Dagopvang

Een mogelijke optie is een nieuwe rol voor De Rank. “Een balletje dat is opgegooid is dagopvang voor ouderen. Maar een concreet voorstel is dat niet. Er moet over nagedacht worden worden, ook in samenspraak met Klazienaveen.”

De kosterswoning wordt verhuurd als tijdelijke woonruimte aan derden. “Dat loopt prima, dus daar hoeft in principe geen oplossing voor gevonden te worden.”

Karakter behouden

Peters kan vooralsnog geen voorbeelden noemen van mogelijk nieuwe bestemmingen voor het kerk. “Het is in ieder geval niet de bedoeling dat het karakter en uitstraling van het kerkje geweld wordt aangedaan.” Het gebouw moet ook in de toekomst ruimte blijven bieden aan begrafenissen. “Het moet geen feesttent worden of zo.” Hoe dan ook, het is vijf voor twaalf. “Doorgaan op de oude voet is er niet meer bij.”

Mocht het niet lukken om iets nieuws te bedenken en de exploitatie onder niveau blijft, dan is het de vraag wat er gaat gebeuren met het kerkje. In een clausule van het koopcontract is bepaald dat de gebouwen in ieder geval weer teruggaan naar de protestantse gemeente in Klazienaveen. Aan hun is dan het laatste oordeel.