Familie start doneeractie voor speciale bus: 'Drie rolstoelen passen niet in een personenauto'

Moeder Elly met haar kinderen Amy en Micha. Foto: Familie Hamstra

Een doneeractie voor de aanschaf van een rolstoelbus bestemd voor de Emmense Elly Hamstra en haar twee kinderen heeft tot nu ongeveer 12.000 euro opgeleverd. Moeder Elly, Micha (5) en Amy (3) zijn door een erfelijke ziekte voor lange afstanden alledrie op een rolstoel aangewezen.

De aanschaf en aanpassing hiervan is voor het gezin niet te betalen. “Met drie rolstoelen passen we onmogelijk in een personenauto”, zegt Hamstra. “Een speciale bus is dus noodzaak, maar daarvoor hebben we 40.000 euro nodig. Dit kunnen we, naast alle extra zorgkosten, niet opbrengen.” De gemeente Emmen heeft toegezegd het aanpassen van de bus te betalen, maar de bus zelf moet dus nog gekocht worden

'Bedelen'

Voor de aanschaf is de Emmense daarom op Facebook een doneeractie begonnen. Hamstra: “We vinden het moeilijk om te moeten “bedelen”, maar we komen er helaas niet onderuit. We willen zo graag mooie herinneringen maken met ons gezinnetje dat we deze enorme drempel hebben genomen. Alles voor de kids hè!” Als de actie slaagt is een familiebezoek in de Randstad ook weer mogelijk. Het gezin verhuisde in 2017 naar Drenthe om gelijkvloers te kunnen wonen, de rest van de familie woont nog aan de andere kant van het land.

Geen plan B

Naast de vraag om te doneren, probeert het gezin met verschillende acties ook geld binnen te halen. In januari moet het bedrag binnen zijn. Wat er gaat gebeuren als er minder binnenkomt dan de benodigde 40.000 euro weet ze niet. “Normaal gesproken heb je altijd een plan B, maar helaas is dat er nu niet. De bus die we op het oog hebben is de goedkoopste die er is”, zegt Hamstra. “We hebben dus geen keuze. Ik hoop gewoon dat het allemaal gaat lukken want aan doemdenken heeft niemand iets.”

Veel meegemaakt

De familie Hamstra heeft veel meegemaakt, is te lezen op hun doneerpagina. Naast de erfelijke aandoening Ehlers Danlos Syndroom (waardoor ze een rolstoel nodig zijn), hebben beide kinderen meer aandoeningen. Zo heeft Micha lichte hersenschade en ASS (autisme spectrum stoornis) en heeft Amy heupdysplasie en door haar vroeggeboorte een ontwikkelingsachterstand. Hiernaast verloren moeder Elly en vader Allard ook nog zoon Luca. Hij stierf 21 uur na zijn geboorte aan een streptokokinfectie met daaroverheen enorme hersenbloedingen. "Hij leeft nu verder in ons hart", schrijft Elly daarover op de doneerpagina.

Doneren aan de familie Hamstra kan via deze link. Daar lees je ook meer over de familie en de verschillende aandoeningen waar zij mee te maken hebben.