Reconstructie kruispunt Weerdingerstraat opnieuw uitgesteld: 'Teveel werkzaamheden nu'

De kruising bij de Weerdingerstraat zoals deze nu is. Foto: Google Maps

De geplande werkzaamheden aan de kruising van de Weerdingerstraat met de Wolfsbergenweg en de Weerdingerhaag, worden uitgesteld tot maart 2022. De voornaamste reden hiervoor zijn de werkzaamheden aan andere wegen.

De reconstructie van de kruising had eigenlijk afgelopen voorjaar al afgerond moeten zijn, maar die deadline is niet gehaald. Het project wordt nu dus opnieuw verschoven. “Er wordt momenteel op veel andere plekken in Emmen gewerkt, waardoor deze kruising extra belast wordt. Als we hier nu ook bezig gaan, zetten we praktisch het hele verkeer vast”, zegt een woordvoerder van de gemeente Emmen. Daarmee doelt zij op de werkzaamheden aan de kruising Boermarkeweg/Boslaan en aan de Odoornerweg in Emmermeer.

Twee vliegen in één klap

De stoplichten van deze kruising zijn nodig aan vervanging toe. “Het betreft de oudste stoplichten van de gemeente, dus deze moeten vervangen worden”, aldus de woordvoerder. “En als we toch bezig zijn, kunnen we direct het kruispunt verkeersveiliger maken.” Daarmee wordt voornamelijk gekeken naar de veiligheid voor fietsers. Deze staan nu op dezelfde rijbaan als de auto’s en dat kan een onveilig gevoel oproepen bij de gebruikers van de tweewielers.

Zo zal er voor fietsers op de Middenhaag en de Wolfsbergenweg een stuk vrijliggend fietspad aangelegd worden, zoals dat op de Weerdingerstraat al het geval is. Verder krijgen fietsers tegelijk groen, waardoor de fietsers los van het autoverkeer over kunnen steken. Op onderstaande tekening zijn de te realiseren fietspaden duidelijk te zien tussen de nieuwe groenstroken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De kruising moet er zo uit komen te zien. Foto: Gemeente Emmen


Knippen in parallelweg en plaatsen bomen

Naast de aparte stroken voor fietsers, komt er ook een knip in de parallelweg. Hierdoor moet doorgaand autoverkeer invoegen op de hoofdrijbaan van de Weerdingerstraat. Eerder werden er al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zo werden er onder meer bomen gekapt. In een later stadium worden er weer nieuwe bomen voor teruggeplaatst.

De planning voor de start van de werkzaamheden ligt nu op maart volgend jaar, maar dit kan nog veranderen door weersomstandigheden. In totaal neemt het project zo’n drie maanden in beslag.