Zwaar verkeer niet langer welkom op deel Vaart ZZ

Zwaar verkeer kan schade aanbrengen. Foto: Pixabay / Peter H

Vrachtverkeer is vanaf 1 januari 2022 verboden op de Vaart ZZ tussen Erica en Nieuw-Amsterdam. Het verbod geldt voor de klinkerweg tussen de Westerveensche brug en de Tweede Zuiderraai.

Het nieuwe verbod komt voort uit het onderzoek naar bodemdaling in Nieuw-Amsterdam en omgeving. Trillingen door zwaar verkeer op klinkerwegen kan namelijk leiden tot schade aan al kwetsbare gebouwen. Als een woning door verschillende gebreken al wat verzwakt is, kan de trilling het laatste zetje geven voor het ontstaan van schade.

Voor landbouwvoertuigen zoals tractors geldt een uitzondering, zodat deze gewoon op de agrarische percelen langs de Vaart ZZ kunnen komen. Voor zwaar vrachtverkeer is een goede route beschikbaar via de Tuinderslaan. Vrachtwagens die aantoonbaar langs dit deel van de Vaart ZZ moeten, kunnen een ontheffing van het verbod aanvragen.

Bezwaar

Voor het verbod is een officieel verkeersbesluit nodig. Dat besluit ligt zes weken ter inzage vanaf 18 november 2021. Iemand die het er niet mee eens is, kan hiertegen een bezwaar indienen.

Vervolgacties

Binnenkort opent de gemeente Emmen een serviceloket voor bodemdaling, waar iedereen met vragen over eventuele schade door bodemdaling terecht kan. Ook wordt door de gemeente onderzoek naar trillingen gedaan en naar de ernst en omvang van schades. Verder is Waterschap Vechtstromen bezig met onderzoek naar onttrekking van grondwater en de provincie Drenthe vraagt landelijk aandacht voor bodemdaling en doet onderzoek naar mogelijke financiële regelingen.