Treant gaat een deel van de planbare zorg schrappen, om ruimte te houden voor coronapatiënten. In Stadskanaal gaan operaties vanaf morgen niet meer door. In het Treant-ziekenhuis in Hoogeveen wordt de helft van de operaties uitgesteld. De oncologische zorg - voor kankerpatiënten dus - gaat daar nog wel door. Personeel wordt overgeplaatst naar Emmen, waar Treant coronapatiënten behandelt.
"De piek is hoger dan vorig jaar en de snelheid waarmee die piek komt is ook heel hard", zegt bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Treant tegen RTV Drenthe.
"Vorige week konden we dingen nog rekken op de operatiekamers en de planbare zorg in stand houden. Eind van week en in weekend kregen we keihard opdracht per direct af te schalen voor alle planbare zorg. Alle prognoses worden constant ingehaald of ontkracht. We worden hier en daar nog steeds verrast. Ook al zagen we veel aankomen, omdat we in het griepseizoen zitten. Maar de snelheid van de piek hadden we niet in beeld."
Treant heeft geleerd van de vorige coronagolven. Daardoor was snel duidelijk wat er moest gebeuren: alle vier de operatiekamers van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal dicht, en twee in het Hoogeveense Bethesda. De mensen die daar werken wordt gevraagd om te helpen op COVID-afdeling in Emmen.
"We hebben geleerd dat het aan- en uittrekken van pakken voor verpleging en operaties tijd kost. Intensieven zorg ook. Dat maakt dat we meer mensen nodig hebben dan de normale roosters. Dus ja, de mensen van wie dan eigen werk wegvalt wordt gevraagd om te helpen. Echt iedereen wordt gevraagd steentje bij te dragen."
Nelissen is niet optimistisch over de beschikbare zorgcapaciteit. "We zien wel dat als de maatschappij blijft doen wat we nu doen, het er bar en boos uitziet. Ik vraag me af wat de overheid vrijdag gaat doen. Vaccinatiebeleid is heel belangrijk en ook afstand houden belangrijk. Als we dat nou allemaal doen zou dat helpen."
Al met al stemt het beeld de bestuursvoorzitter somber. "Omdat ik mij afvraag of de maatschappij het nog kan dragen. En een ander somber beeld: onze medewerkers zijn al uitgeput en er wordt opnieuw veel inspanning en kracht van ze gevraagd", zegt Nelissen De uitputting was er al onder het personeel, met een hoog ziekteverzuim, dus Nelissen denkt dat de organisatie toch minder aankan.
Inmiddels worden er dus operaties uitgesteld, en mensen afgebeld. Nelissen: "Ik krijg er kippenvel van. De reacties variëren van heel boos naar ongerust en bezorgd om wat uitstel van een behandeling met je doet. En we horen tegelijk ook vaak begrip. We doen wat we kunnen, dat is het verhaal. Wat geen enkele professional niet wil is een patiënt bellen dat de behandeling niet doorgaat. Dat is bijna het ergste wat je kunt doen."
In de noordelijke ziekenhuizen wordt de reguliere zorg afgeschaald en meer ruimte gecreëerd voor coronapatiënten. "We proberen alle operaties die binnen zes weken moeten worden opgevoerd omdat er anders blijvend letsel ontstaat, nog uit te voeren", zegt woordvoerder Hennie Hoogeveen van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN). "Maar de situatie is zorgelijk. Dat komt mede doordat er een schaarste aan personeel is."
Op dit moment liggen er in het Noorden zeven patiënten van buiten de regio. Of daar op korte termijn ook coronapatiënten vanuit Limburg bij komen, is de vraag. In Limburg hebben de ziekenhuizen aangegeven geen coronapatiënten meer te kunnen opvangen. "De verspreiding van coronapatiënten over ziekenhuizen wordt gecoördineerd door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Waar plek is, daar gaan ze naartoe. Maar wij hebben onze bedden hier ook nodig voor onze eigen coronapatiënten."