In Fryslân is het de normaalste zaak van de wereld: dubbele namen op een plaatsnaambord. Één in het Fries en de ander in het Nederlands. Politieke partij PAC ziet dat ook wel zitten voor de gemeente Coevorden.
Het geld is er al voor gereserveerd, maar het wachten is op de dorpen die een aanvraag doen. “Zo hebben we dat geregeld in de gemeente namelijk”, zegt Jerry Stoker van PAC, “maar die aanvragen komen mondjesmaat binnen.” Stoker vertelt dat de partij inmiddels de toezegging van wethouder Huizing heeft, dat hij de dorpen opnieuw actief gaat benaderen met deze mogelijkheid. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we zomaar een bord ophangen waar niemand op zit te wachten”, vertelt Stoker. “Maar we willen het wel aanbieden aan de dorpen.”
Tot nu toe is er maar één dorp die een dubbel bord heeft: Hesseln, oftewel Oosterhesselen. Stoker vindt dat, juist nu Coevorden culturele gemeente van Drenthe is, het een goed moment is om dit opnieuw onder de aandacht te brengen. “Drents is onderdeel van de Nedersaksische taal, wat inmiddels een erkende taal is. Hoe mooi is het om vanuit dat oogpunt en vanuit cultuurhistorisch perspectief te laten zien waar je vandaan komt. Zo’n bord met een Drentse benaming is daar een mooi voorbeeld van”, zegt Stoker.
Hij vervolgt: “Door de dorpen en buurtschappen te voorzien van zo’n Drentse benaming, krijgen zij ook een blijvende herinnering aan dit speciale culturele jaar.”
Lees ook: Tweetalige naamborden voor Oosterhesselen
De partij van Stoker - PAC - diende in de begrotingsvergadering een motie in, maar gaat deze waarschijnlijk niet in stemming brengen. “Wij wachten nu eerst de actieve benadering door de wethouder af”, aldus Stoker. Hij denkt dat dorpen vooral niet van de mogelijkheid van een bord af weten. “Het zou mooi zijn als zij na de benadering allemaal zeggen: ik wil ook zo’n bord”, besluit Stoker.