Het nieuwe schoolplein in Aalden:'Spelen is de leukste vorm van leren'

Opening van nieuw schoolplein in Aalden met brandweer pret. Foto: ZO!34/ Ana ivis

Een schoolplein dat docenten de kans geeft om ook buiten les te geven? In Aalden is het mogelijk bij CBS de Schutse. Vanochtend werd het nieuwe schoolplein geopend door wethouder Jeroen Huizing.

“Een school is veel meer dan alleen maar een gebouw. Meer dan alleen stenen en boeken. Het is belangrijk dat er is geïnvesteerd in het schoolplein, want kinderen leren veel van buiten spelen”, zegt schooldirecteur Max Tetelepta.

Bijdrage aan de ontwikkeling van het kind

Het is een plein geworden waar veel is te doen en veel is te zien. Er is een grote zandbak met speeltoestellen en een waterput, een verkeersplein, toestellen voor de kleuters met bulten. Kinderen kunnen er ook voetballen en tafeltennissen, maar er is ook veel groen.

“Dit schoolplein draagt bij aan ontwikkeling van de kinderen”, zegt Jolien Thiele, bestuurder van Fiers. “Kinderen worden uitgedaagd hun eigen grenzen op te zoeken en die te verleggen. Spelen is immers de leukste vorm van leren.”

“De kracht van samenwerking”

Vanaf 2018 is een groep ouders en leerkrachten begonnen met een onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuw schoolplein. Samen met kinderen, ouders, de buurt en collega-school werden de wensen voor het nieuwe plein bepaald. Het moest een mix worden tussen groen, water en sport voor alle leeftijden.

De twee jaren daarna is hard gewerkt aan aan de uitwerking van de plannen. “Uiteraard hebben we een gedeelte budget gekregen van scholenvereniging Fiers, maar de rest is tot stand gekomen door de samenwerking met bedrijven, ouders, kinderen en instellingen. Zonder hen was het echt niet gelukt. Hier zie je de kracht van samenwerking”, zegt Harma Stevens, voorzitter pleincommissie, trots.