Duurzaamheid en creativiteit vormen Marja's Atelier in Dalen: 'Een uit de hand gelopen hobby'

Marja Duiker van Marja's Leer Atelier. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Verjaardag versiering van reststofjes uit Mali en tassen gemaakt van videoband lint en hergebruikt leer. Marja Duiker haar garage in Dalen is Marja’s Leer Atelier geworden. Ze noemt het een ‘uit de hand gelopen hobby’.

Vijftien jaar geleden maakte Marja haar eerste tas van Capri Sun verpakkingen. Sinds die tijd heeft ze de modevakschool in Arnhem afgerond en weet ze precies hoe ze een mooie tas kan maken. Marja: “Het beste advies die ik destijds gekregen heb is om mij te onderscheiden van andere makers. Niet namaken wat anderen doen.”

Stofjes uit Mali

Marja onderscheidt zich inmiddels door het maken van duurzame producten. Naast tassen maakt ze ook sleutelhangers en vele andere zaken. Haar laatste project is duurzame verjaardag vlaggetjes maken van stoffen uit Afrika.

“Mijn broer woont in Afrika in Mali. Zijn dochter was daar afgelopen zomer. Omdat ik zo van die mooie kleuren en patronen houd, heb ik gevraagd of zij de reststoffen wilde opkopen bij naaiateliers. Zo kunnen naaiateliers in Afrika een beetje extra geld verdienen en zorg ik ervoor dat die mooie materialen niet in de prullenbak verdwijnen.”

Marja bedacht dat het leuk was om duurzame vlaggetjes van de stoffen te maken.“Ik dacht dat doe ik wel even, maar ik heb er echt een aantal weken over gedaan. Er zit erg veel werk in en dat had ik van te voren niet bedacht.”

De vlaggetjes noemt Marja “duurzame vlaggetjes, zodat mensen geen papier en plastic verjaardagen meer hoeven te vieren”. De vlaggetjes komen verpakt in een duurzaam doosje, beschreven met het verhaal van de stofjes.

Tassen van videobanden en restanten leer

Samen met haar moeder Dinie van 87 jaar oud maakt Marja ook tassen die voor 80% bestaan uit materialen die anders in de prullenbak zouden verdwijnen.

Marja werkt voornamelijk met leer wat overblijft na het maken van meubels of met leer van stalen stoffen van meubelzaken die anders weggegooid worden. De moeder van Duiker en heeft een groot weefgetouw thuis en is net als haar dochter bezig met duurzaamheid. In haar weefgetouw maakt zij stoffen van linten van oude videobanden en katoengaren.

Zo heeft Marja inmiddels vele duurzame projecten op haar naam staan. Maar het zijn vaak eenmalige projecten. “Want het moeten bijzondere producten blijven”, aldus Marja.