Emmer fracties: Plaats permanente boa-bastion bij station Emmen

Het station van Emmen. Foto: ZO!34/Rien Kort

VVD, GroenLinks, Vitaal Emmen en de SP willen dat er een permanente, zichtbare boa-post komt bij het station Emmen. De partijen dienden hiervoor een motie in tijdens de begrotingsvergadering van vandaag.

Volgens Bernadette van der Woude (GroenLinks) staat de veiligheid in het stationsgebied onder druk. "Vooral in de avonduren is dit een plek waar dak- en thuislozen komen." Dit gaat gepaard met overlast, die steeds meer begint te escaleren, aldus Van der Woude. Wat ook bijdraagt is de problematiek met vluchtelingen of veiligelanders die in bus of trein op de lijnen richting Zwolle en Ter Apel zorgen voor onrust.

24 uur per dag

Er bevindt zich al een boa-kantoortje bij het station, die niet voortdurend bemand is. Bovendien zit deze locatie volgens VVD-fractievoorzitter Marcel Meijer enigszins weggestopt tussen stationshal en fietsenstalling.

"Als geschikte locatie denken we aan het centrale gebouw midden in het stationsgebied." Daarbij is de inzet van de zwaarste categorie boa's die 24 uur per dag aanwezig zijn, ook een wenselijke aanvulling, aldus Meijer.

Naast de boa-post willen de partijen dat de gemeente op korte termijn een veiligheidsplan voor het stationsgebied opstelt. Hier moeten onder meer het COA, vluchtelingenwerk, een vertegenwoordiging van het streekvervoer, de NS, bewoners en ondernemers in de omgeving betrokken worden.

Drank- en drugsgebruik

Henk Huttinga (CU) kaartte al in september deze problematiek in de gemeenteraad aan. Nabij het station bevindt zich een opvang van het Leger des Heils, die bezocht wordt door daklozen. Zij veroorzaken vervolgens overlast door drank- en drugsgebruik, aldus Huttinga toen. Met als ongewenst gevolg meer dealers in het stationsgebied.

Overbodig

Burgemeester Eric van Oosterhout beschouwt de motie als overbodig. Achter de schermen wordt er namelijk druk gewerkt aan een oplossing. “We zijn voortdurend in gesprek met de politie en boa’s.” Zo loopt er een gesprek met het Leger des Heils over de aanpak van de problematiek met daklozen en verslaafden. Begin november moet er een plan liggen.

Wat betreft de asielzoekers, is er een specifieke groep die veel incidenten veroorzaakt: de veiligelanders. Dit zijn vaak jonge alleenstaande jongeren. “In hoofdlijnen gaat het vervoer vanuit Zwolle en naar Ter Apel goed gaat. Hetzelfde geldt voor de opvang van asielzoekers in het voormalige Fletcher hotel.” Volgens Van Oosterhout is het beter om contact met reguliere passagiers op trein en bus te voorkomen.

Rechtstreek naar Ter Apel

Concreet gezegd: “Vang de stroom op in Zwolle en breng ze met een aparte bus rechtstreeks naar Ter Apel.” Volgens Van Oosterhout ligt dat plan er al een tijdje en hij snapt niet waarom het zo lang moet duren met een dergelijke oplossing. De landelijke overheid wil er volgens hem nog niet in mee. “Maar we zijn er druk mee bezig.”

De motie wordt op donderdag, tijdens het tweede deel van de begrotingsvergadering, in stemming gebracht in de gemeenteraad.