PVV-fractievoorzitter Emmen: ‘We zijn niet extreemrechts’

De PVV-fractie in Emmen met Tom Kuilder, Edwin Rixtum en Sonja Rixtum (vlnr). Foto: Janet Oortwijn

Fractievoorzitter Edwin Rixtum van de PVV Emmen benadrukt dat zijn partij geen extreem-rechts karakter heeft. Daar nemen we afstand van. We zijn niet extreem-rechts en dat imago hebben we volgens mij ook niet gehad."

Nieuwe club

Hij reageert daarmee op uitspraken die Bert Vorenkamp, die namens de PVV in de Provinciale Staten van Drenthe zit, eerder in de media deed. In oktober maakte hij bekend dat de PVV niet verder wil met de huidige gemeenteraadsleden in Emmen. Naast Rixtum, zijn dat Tom Kuilder en Sonja Rixtum. Laatstgenoemde is de vrouw van Rixtum, die ook in de Provinciale Staten zitting heeft. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart komt er een compleet nieuwe club, aldus Vorenkamp.

Volgens het Statenlid hebben er zich in de afgelopen veel 'betreurenswaardige zaken' voorgedaan. Raadsleden Martijn Storm en Tom Kuilder werden veroordeeld voor het respectievelijk doen van een valse aangifte en het stalken van een ex-vriendin. Kuilder deelde op Twitter verder enkele berichten met rechts-extremistisch karakter.

Dat laatste zat kennelijk Vorenkamp dwars. Hij gaf aan een ander imago te willen. "We zijn niet extreem-rechts. Geert Wilders is dat ook niet."

Lees ook: PVV begint met nieuwe ploeg in Emmen na gemeenteraadsverkiezingen

Nooit gehad

Rixtum liet weten zich niet te herkennen in dit beeld. "In het begin van onze raadsperiode hebben we hier wel mee te maken gehad", verwijzend naar de tweets van Kuilder. "Maar volgens mij hebben we dat imago echter nooit gehad."

De fractievoorzitter, die zijn opmerkingen kenbaar maakte tijdens de begrotingsvergadering van de gemeente Emmen, liet weten dat de hele gang van zaken zijn weerslag op hem heeft gehad. "We hebben ons daarom niet kunnen voorbereiden op deze vergadering. Wel zijn we aanwezig."