Wijkagenten Sabrina en Sander in gemeente Emmen ongerust over drugsgebruik in verkeer

Sabrina Luchtmeijer en Sander Buss: 'Streng waar het moet, maar helpen waar we kunnen'

Wijkagenten Sabrina Luchtmeijer en Sander Buss uit de gemeente Emmen zijn ongerust over het aantal verkeersdeelnemers dat met drugs achter het stuur zit. In hun ervaring komt dit steeds vaker voor.

Luchtmeijer en Buss, beide met respectievelijk 26 jaar en 13 jaar ervaring, zijn werkzaam in en rondom Klazienaveen en Zwartemeer, het gebied dat ook wel bekendstaat als De Blokken. Sinds 2017 vormen de twee een team in dit gebied en ondersteunen ze elkaar waar nodig.

Verschillende drugs door elkaar

In datzelfde jaar werd het de politie in heel Nederland toegestaan om deelnemers aan het verkeer naast alcohol ook te testen op drugs. Luchtmeijer: "Wat wij aantroffen gaf ons reden tot bezorgdheid. We merken toch dat we tegen een hoop mensen aanlopen onder invloed van drugs rondrijden. Soms zelfs verschillende drugs door elkaar."

Naast wiet, komen ook speed, cocaïne en GHB voorbij. Luchtmeijer: "Kennelijk bestond het probleem er altijd al, maar controle was tot een aantal jaren geleden niet mogelijk."

Door de testen is er meer inzicht ontstaan bij de agenten in het gebruik van drugs. Buss: "Niet alleen in het verkeer, maar ook bij gezinnen waar er om uiteenlopende redenen problemen spelen. Naar onze ervaring is er sprake van een toename."

Ongeloof

Bijkomend probleem is dat het gebruik van verdovende middelen steeds meer als 'normaal' wordt beschouwd. Luchtmeijer merkt dat er in sommige gevallen laconiek of met ongeloof gereageerd wordt door ouders. "Vooral als het bijvoorbeeld om wiet gaat. Zelf hebben ze ook wel eens een jointje gerookt in de jaren zestig of zeventig. Maar eigenlijk hebben ouders niet door dat het THC-gehalte (psychoactieve stof) veel hoger is dan veertig, vijftig jaar geleden."

Niet zo onschuldig

Cijfers van verslavingszorginstituut Jelinek bevestigen die bevinding. Cijfers laten zien dat het THC-gehalte in wiet en hasj in de afgelopen dertig jaar ruim is verdubbeld. Wel is er sinds vijf jaar sprake van een kentering en is het aandeel THC in softdrugs weer enigszins gedaald. Maar hoe hoger het gehalte, des te sterker en sneller is de invloed op de gebruiker. "Het is lang niet zo onschuldig als het lijkt", aldus Luchtmeijer.

Met het geven van voorlichting en het bieden van hulp hoopt de politie mensen die serieus gebruiken te bereiken. Maar die aanpak kent ook zijn beperkingen. Niet iedereen zit te wachten op een waarschuwing of een uitgestoken hand. Luchtmeijer: "De mensen om wie het gaat, die je er echt bij wilt hebben, schuiven lang niet altijd aan bij voorlichtingsbijeenkomsten."

Wantrouwen

Hulp aanvaarden van de politie is voor velen ook geen vanzelfsprekende zet. "Mensen die gebruiken, zijn bang dat ze in de problemen komen als ze zich bij ons melden voor hulp", aldus Buss.

Het wantrouwen is in dat geval groot. "Maar we lopen niet rond om rijbewijzen af te pakken. We zijn er ook om te zorgen dat mensen bij de juiste instanties terecht komen. "We hebben wekelijks overleg met een aantal sociaal-maatschappelijke partners die in de regio actief zijn. We bespreken dan ook de bij ons bekende gezinnen bij wie meer speelt dan bijvoorbeeld een blowtje."

Beste vriend

Buss: "Een oude slogan van onze organisatie luidt: de politie is je beste vriend. Dat klopt nog steeds. We zijn streng waar het moet, maar helpen waar we kunnen. Iedereen kan een misstap begaan. Wij vinden het vooral belangrijk als we kunnen helpen een negatieve vicieuze cirkel te doorbreken."

Wat betreft de cijfers van rijden onder invloed van drugs verwijst een politiewoordvoerder naar de data op de site van de politie. De gegevens op de site laten in de gemeente Emmen een toename zien van het aantal aanhoudingen. Tussen september 2020 en augustus van dit jaar steeg dat van zeven naar dertig gevallen. In oktober is dat gedaald naar 17.

Onderscheid tussen aanhoudingen met drugs en alcohol worden er bij die cijfers niet gemaakt. Wel bracht de politie in 2019 nog een bericht naar buiten dat sinds de invoering van de speekseltest er sprake is van meer drugsgebruik in het verkeer binnen Nederland. Ruim 800 testen per maand gaven een positief resultaat zien.