Het Glazen Huis in Emmen brengt wensen van inwoners in vervulling

Wesly Struik (links) en Albert Jan Benjamins van het Drenthe College kijken uit naar december. Na 1 jaar 'radiostilte' mag het Glazen Huis weer. Foto: ZO!34

Een buurman die je een hart onder de riem wilt steken? Je moeder op een leuke manier in het zonnetje zetten? Het Glazen Huis in Emmen laat dit jaar bijzondere wensen uitkomen voor iedereen die het gebruiken kan of heeft verdiend. Onder de noemer Hart Voor Elkaar willen de initiatiefnemers, streekomroep ZO!34 en het Drenthe College, de opbrengst van hun jaarlijkse goede doelenactie laten landen in de eigen regio.

Het Glazen Huis wordt dit jaar voor de negende maal gehouden. Traditiegetrouw verrijst die weer op de vertrouwde plek tussen de Hema en Villa Lindenhof in het Emmer centrum. Wesly Struik, een van de drijvende krachten achter het evenement, is blij dat het spektakel kan doorgaan.

Voelt als cadeau

Vorig jaar lukte niet vanwege corona en werd er gekozen voor een meer bescheiden programma vanuit de studio in het Hospershuis. Dit jaar kan de organisatie weer op volle oorlogssterkte aan de slag. “Ik ben er enorm blij mee. Vorig jaar hebben we vanwege corona verstek moeten laten gaan. Na anderhalf jaar weer een Glazen Huis: het voelt als een cadeau.”

Van 16 tot en met 19 december worden er weer plaatsje gedraaid voor het goede doel. Voorheen haakte de omroep altijd aan bij het Glazen Huis van 3FM, die geld inzamelde voor het Rode Kruis. Nadat deze zender het voor gezien hield, ging ZO!34 verder. Als alternatieve doelen werd er gekozen voor regionale projecten van het Nationaal Ouderenfonds en stichting Het Vergeten Kind.

Hoe meer geld, hoe meer wensen

Voor dit jaar landen de opbrengsten van Het Glazen Huis nog lokaler: in Zuidoost-Drenthe zelf. Luisteraars kunnen wensen inzenden voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of juist als bedankje voor geboden hulp.

De wensen worden bekostigd met de opbrengst van het Emmer Glazen Huis. “Hoe meer geld er binnenkomt, des te meer meer wensen we in vervulling kunnen laten gaan.” Het moet wel enigszins binnen het redelijke blijven, aldus Struik. “Een geheel verzorgde reis naar Amerika voor je moeder zit er niet in.” Tussen 1 november en 1 december kunnen mensen bij ZO!34 hun wens kwijt.

Kan niet dichterbij

Struik verwacht dat de respons aanzienlijk zal zijn. In het verleden kreeg de omroep wel eens kritiek omdat het goede doel niet regionaal of lokaal genoeg zou zijn. Met Hart Voor Elkaar kan het niet dichterbij, lacht Struik. “Ik denk dat deze opzet inwoners om die reden meer zal aanspreken. Want iedereen ziet straks hoe de opbrengst landt in hun eigen omgeving.”

Kroon

Het hoogste bedrag dat werd opgehaald met het Glazen Huis zit net iets boven de 23.000 euro. Struik hoopt uiteraard dat dat record wordt verbrijzeld. “Het zou de kroon op 9 jaar Glazen Huis zijn.”

Naast het draaien van plaatjes, keren ook andere vertrouwde onderdelen weer terug. Zoals een veiling, hot tubs op de stadsvloer, ponyritjes en live-optredens.

Dubbel glas

Voor volgend jaar staat de tiende editie voor de deur. Een jubileum, dus de organisatie wil dan groots uitpakken. Een van de ideetjes die overwogen wordt, is volgens Struik een extra verdieping bovenop het Glazen Huis. “Met meer optredens waar het publiek van kan genieten.” Hoe deze ‘Dubbel Glas’-editie er uit gaat zien, hangt mede af van het succes van de aankomende editie. Hoewel Struik zich geen zorgen maakt. “We geloven in wat we doen.”