Hoe is kleding verbonden aan de geschiedenis? Historische kleding als spiegel van de tijd. Dat is waar Stichting Oud Oranje zich mee bezig houdt. Samen met vijftien lokale modellen uit gemeente Coevorden, Het Diversiteitsplatform, Theater Hofpoort en Het Stedelijk Museum presenteerden zij zondag de Historische Modeshow in De Fabriek in Coevorden om de Regenboogweek af te sluiten.
“Onderling noemen we het ook wel de ‘hysterische’ modeshow”, zegt directeur/programmeur van Theater Hofpoort Saskia Kluwen lachend. “Want het is een beetje gekkigheid en serieus tegelijkertijd.”
Het verhaal van de modeshow draait om de emancipatiegolven door de eeuwen heen. Hoe heeft kleding de positie van de vrouw beïnvloed? Hoe heeft kleding politiek en architectuur beïnvloed? Vragen die niet vaak gesteld worden, maar wel allemaal een antwoord krijgen in deze modeshow.
De modeshow start met mode uit 1806, het kostuum van de jongere broer van Napoleon: Koning Lodewijk Napoleon. “Wanneer koning Lodewijk aantreedt, wordt ervoor gezorgd dat Drenthe het Nederlands Staatsrecht accepteert en niet meer het Germaanse recht met rechtspraak vanaf de Etstoel”, vertelt presentator Albert Kool van Stichting Oud Oranje.
Het model, met de typische hoed van Napoleon strompelt met een wandelstok moeizaam over het podium. Het hoort bij het verhaal, want hierover vertelt Kool: “Toen hij aankwam in Zwolle, moesten de mensen roepen ‘Vive le frère de l'empereur’. Oftewel ‘Leve de broer van de keizer’. Maar die Zwollenaren riepen: ‘Vive, de lamme, zien breur’. Want hij liep mank en groot fan waren ze niet van de net aangestelde koning”.
Tekst gaat verder onder de foto.
Tijdens de modeshow worden verschillende modestromingen besproken, het nut van korsetten, het haar van Grace Kelly en het feit dat balustrades werden dichtgespijkerd omdat vrouwen plaatsnamen op de politieke tribunes. Er wordt ook inzicht gegeven in het nut van laagjes kleding met een striptease op het podium.
De showstopper is het verhaal van Koning Ludwig von Beieren uit het jaar 1860, de neef van Keizerin Sisi. De enorme mantel weegt meer dan twintig kilo. Niet te spreken over alle met zilverdraad bewerkte randjes en plooien van het kostuum zelf en de rode zolen van zijn schoenen.
Mensen in het publiek zuchten ‘ohhh wat erg’ wanneer Kool het verhaal vertelt: “Hij was openlijk homoseksueel, maar dat werd niet getolereerd. Daarom werd hij weggezet als de gekke koning. Hij kreeg een psychiater en werd later samen met de psychiater dood aangetroffen. Hoe die verhouding precies zat en waarom? Niemand die het weet”.
Tekst gaat verder onder de foto.
“Het was een ontzettend leuke modeshow, we hebben zo gelachen. Het was een feest van herkenning”, zeggen drie bezoekers. De Trevira 2000 jurken hebben we zelf nog gedragen en petticoats ook”.
Ook vanuit het Diversiteitsplatform wordt gesproken van een succesvolle show en van een succesvolle Regenboogweek. Jerry Stoker van het Diversiteitsplatform: “De activiteiten werden goed bezocht, mensen waren enthousiast en er waren zeker 1000 inwoners actief betrokken bij deze Regenboogweek. We zijn zeer tevreden.”