Hope For Wings zoekt naast papegaaienliefhebbers nu ook naar vrijwilligers

De papegaai is een kleurrijke vogel. Foto: Pixabay

Papegaaien: het zijn prachtige kleurrijke vogels. In het hoekje van Zuidoost-Drenthe zijn papegaaien te vinden bij de kleinschalige papegaaienopvang Hope For Wings. Een plek waar de kleurrijke vogels worden opgevangen, maar waar ook secuur wordt gezocht naar een nieuwe eigenaren.

Dat er papegaaien worden opgevangen, is niet per se bijzonder. Dat wordt in Nederland wel meer gedaan. Maar wat de stichting Hope For Wings uniek maakt, is dat ze naast het opvangen van papegaaien ook bemiddelen in het herplaatsen van de dieren. Uniek in Nederland, stelt Yolande Heeringa van Hope For Wings. “Wat ons bijzonder maakt is dat wij voor vogels die niet meer bij de eigenaar terecht kunnen, een nieuw thuis zoeken. En daarmee bedoel ik dus een herplaatsing bij particulieren." Naast het herplaatsen van de papegaaien die in de opvang zitten, bemiddeld de stichting dus ook tussen vogeleigenaren. Deze vogels hoeven dan niet in een opvang. Heeringa: "Dat doen we via onze website en een Facebook community, waar mensen zich gewoon kunnen aanmelden voor een vogel.”

Kritisch onderzoek naar nieuwe eigenaar

Dat je je kunt aanmelden voor een vogel, wil niet zeggen dat je hem daarna direct krijgt. Elke geïnteresseerde gaat door een uitgebreid proces. “Na de aanmelding kijken we naar de geschiktheid en gaan we met mensen in gesprek aan de hand van onze eisen”, vertelt Heeringa. “Zo hebben we het liefst dat mensen al vogels hebben of daar ervaring mee hebben.” Daarnaast doet de organisatie ook een huisbezoek. Heeringa: “Dan kijken we hoe er wordt omgegaan met de al aanwezige dieren, hoe deze verzorgt zijn en of de eigenaar genoeg kennis over de dieren heeft. Aan de hand van die eisen bepalen we dan of iemand geschikt is.”

Er wordt dus goed omgegaan met de herplaatsing van de papegaaien. “We zijn hier heel strikt in, omdat we een goed plekje willen voor de papegaai”, zegt Heeringa. Ze vertelt dat de eisen van tevoren al duidelijk worden aangegeven. “Als wij het bijvoorbeeld bij een vogel belangrijk vinden dat je redelijk veel thuis bent en je bent hele dagen van huis, dan gaat dan niet werken natuurlijk”, stelt Heeringa.

Roep om vrijwilligers

Toch kan de opvang nog wel wat hulp gebruiken: zij zoeken namelijk nog vrijwilligers. En dat is niet alleen maar spelen en omgaan met de vogels. Je moet ook je handen uit de mouwen steken, zegt Heeringa. “Kooien schoonmaken, speelgoed maken, van alles wat. Dus niet alleen maar leuk met de vogels aan het werk.” Om bij de vogelopvang aan het werk te gaan als vrijwilliger, heb je niet veel nodig. “Je moet natuurlijk van dieren houden en niet bang zijn voor vogels, maar ervaring kun je wel leren. Gewoon enthousiast zijn, dat is vooral belangrijk”, besluit Heeringa.

Van Zuid-Holland naar Zuidoost-Drenthe

De opvang zit nog niet heel lang in Nieuw-Schoonebeek. Oorspronkelijk werd deze opgezet in Sliedrecht, in Zuid-Holland. Daar heeft de opvang een vliegende start gemaakt. Na een aantal jaar werd het terrein verkocht en moest de opvang dus verhuizen, naar Zuidoost-Drenthe dus. “We zijn bij mensen terecht gekomen die al eerder een papegaai bij ons geadopteerd hadden. Zij hadden een boerderij gekocht met een grote ruimte en wilden ons graag huisvesten”, vertelt een blije Heeringa.

Mocht je als vrijwilliger aan de slag willen, dan kun je een mail sturen. Meer informatie daarover en over de papegaaienopvang, lees je op de website van Hope for Wings.