Roze Loper uitgerold voor twee zorginstellingen in Emmen en Coevorden

Bewoner van Woonwijkcentrum Holdert bij het Roze Loper evenement in Emmen. Foto: ZO!34

Eén op de vijftien mensen hoort bij de regenbooggemeenschap, dat wil zeggen: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen (lhbti). Toch schijnt er bijna niemand in woonzorgcentra voor ouderen bij deze lhbti-gemeenschap te horen.

Dat viel Marjet Bos op, zelf lesbienne en ambassadeur voor Roze 50 +. "Ik ben geestelijk verzorger geweest in mijn werkzaam leven en ik merkte dat veel ouderen terug de kast in gaan wanneer zij in een woonzorgcentrum terecht komen."

Wanneer ouderen moeten verhuizen naar een nieuwe omgeving waar ze niemand kennen en ziek zijn, dan worden zij ineens afhankelijk van de zorg van onbekenden. "In deze nieuwe en onwennige situatie voelen ouderen zich vaak onzeker", legt Bos uit. "Ook omdat ze in hun leven vaak hebben meegemaakt dat mensen negatief denken over de lhbti-gemeenschap." Dat is volgens Bos de voornaamste reden waarom ouderen vaak niks meer durven te zeggen over hun geaardheid wanneer zij naar een zorginstelling gaan.

Een vader die niet meer met je praten wil

Samen met zanger Klaas Spekken en pianist Vincent Grit bedacht Bos daarom een theatervoorstelling met als titel 'Alles goed? Iedereen zichzelf?!'. De voorstelling is gevuld met met liedjes en verhalen vol voorbeelden over de lhbti-gemeenschap. Op die manier willen zij op een laagdrempelige manier aandacht vragen voor deze kwestie binnen zorg- en welzijnsinstellingen.

In het kader van de Regenboogweek speelde de theatervoorstelling op woensdag in Woonwijkcentrum Holdert in Emmen en speelt de voorstelling op vrijdag in Woonzorgcentrum De Schutse in Coevorden.

"Klaas is homoseksueel, ik ben lesbienne en Vincent is biseksueel, zo hebben we meteen drie letters van de LHBTI te pakken", start Bos de voorstelling in Emmen. Spekken legt tijdens de voorstelling uit, hoe hij aan zijn ouders vertelde dat hij niet op meisjes valt. "Mijn moeder die had niet anders verwacht, maar mijn vader wilde een half jaar niet met mij praten. Later is dat gelukkig goed gekomen."

Blij met alle reacties

De voorstelling is druk bezocht in Emmen. Meer dan tachtig mensen schreven zich in om erbij te zijn. Tijdens de voorstelling zelf schuiven er steeds meer mensen aan. De hoek waar de rollators staan, wordt voller en voller. De gekleurde hapjes en drankjes die worden geserveerd tijdens de voorstelling zullen daar ongetwijfeld aan bijgedragen hebben.

Tekst gaat verder onder de foto.

Na de voorstelling in Emmen komen er veel persoonlijke reacties uit de zaal. Vetje Homan vertelt: "Mijn bonus kleinkind had eerst een vriendin en nu een vriend, ik vind het geweldig." Haar buurvrouw Grietje Koops vertelt: "Mijn buurman was eerst getrouwd en heeft twee kinderen. Nu woont hij samen met een man en eerlijk gezegd vind ik hem nu veel aardiger." Maar er is ook een meneer die er erg boos van wordt 'want dat mag niet, zo staat het in de Bijbel' en een mevrouw geeft aan 'dat het zo jammer is voor die mensen, want ze kunnen geen kinderen krijgen'.

Bos geeft aan 'blij te zijn met alle reacties'. "Dat is de bedoeling van deze show, zodat erover gesproken wordt binnen deze doelgroep."

Keurmerk Roze Loper

Maar er is nog een reden waarom deze theatervoorstelling bij beide zorginstellingen speelt deze week. Met deze voorstelling starten beide zorginstellingen namelijk het traject voor de Roze Loper certificering. De Roze Loper is een keurmerk. De instellingen die het keurmerk krijgen, dragen daarmee uit dat de rechten van ieder mens binnen de instelling beschermd zijn. Tolerantie, respect en openheid gelden daarbij als vaste waarden.

Anneke Strijker coördinator bij Woonwijkcentrum Holdert vertelt: "Wij vinden het belangrijk voor onze bewoners, medewerkers en vrijwilligers dat ze hier op een veilige plek zijn en kunnen zijn wie zij zijn. Het keurmerk geeft daar naar de buitenwereld een stempel op. Zodat ouderen weten dan dat wij daar open voor staan en aandacht voor hebben. Dat vinden wij als locatie erg belangrijk."

Tekenend volgens Bos is 'dat verder geen enkele instelling in Drenthe het keurmerk Roze Loper heeft en is daarom ook 'enorm blij' dat de twee zorginstellingen van Treant in Emmen en Coevorden in het certificeringstraject stappen deze week.