Burgemeester Emmen: Cyra mag terug naar eigenaar

Een keeshond, niet Cyra. Foto: Pixabay

Burgemeester Eric van Oosterhout staat toe dat het keeshondje Cyra terug mag naar de eigenaar. Met dit besluit volgt hij het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie. "We hebben de advocaat en zijn client geinformeerd over het besluit", laat de woordvoerder van de burgemeester weten.

Wel moeten er juridisch nog wat zaken worden afgehandeld, maar de verwachting is dat de eigenaar van Cyra zich op zeer korte termijn haar huisdier kan ophalen.

In september meldde het baasje van Cyra zich bij de bezwarencommissie. Het keeshondje bevindt zich al bijna twee jaar in een opvang na meerdere bijtincidenten. De burgemeester vreest voor herhaling en wou eigenaar en hond daarom gescheiden houden. De eigenaar wil Cyra na zo'n lange tijd graag terug hebben.

De commissie bracht anderhalf week geleden haar advies uit en oordeelde dat er geen reden is om Cyra nog langer vast te houden.

Slag om de arm

Van Oosterhout houdt echter wel een slag om de arm. Hij wil kunnen ingrijpen als het weer misgaat.

Als de eerder opgelegde regels (zoals verplicht aanlijnen en muilkorven) worden overtreden, kan de burgemeester altijd overgaan op het opnieuw in beslag nemen van de hond, stelde de commissie voor.