Regenboogweek provincie Drenthe ingeluid door gemeente Emmen en Stichting Coco Loco

Angelo Wensing, Wethouder Guido Rink en Wesly Struik. Foto: ZO!34/Ana Ivis

Om 'De Regenboogweek' in te luiden werden vrijdag regenboogvlaggen rondgebracht vanuit een knalrood busje in gemeente Emmen. De bezorgers waren Wesly en Angelo, de twee mannen van Stichting Coco Loco en Emmer wethouder Guido Rink.

In alle gemeenten van Drenthe is het van 9 tot en met 17 oktober Regenboogweek. Tijdens de Regenboogweek wordt op verschillende manier aandacht gevraagd voor sociale acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI+).

Tekst gaat verder onder video.

Bijzondere samenwerking

Voordat Guido Rink wethouder werd, ontmoette hij Angelo en Wesly. "Ze zaten toen al vol ideeën en plannen. Dat zorgde ervoor dat mijn motie om Regenbooggemeente te worden, werd aangenomen."

Zo is Stichting Coco Loco ontstaan. "Inmiddels zijn wij dé regenboogorganisatie van gemeente Emmen geworden en organiseren wij het hele jaar door activiteiten voor de regenbooggemeenschap", vertelt Angelo Wensing van Stichting Coco Loco. Voor vrijdagavond is er zelfs een speciale Regenboog Jump georganiseerd voor volwassenen bij Urban Jump & Playground in Emmen.

Roze haar is niet raar

Stichting Coco Loco heeft op de eerste dag van de Regenboogweek, vijftig regenboogvlaggen rondgebracht. De eerste stop in de mistige ochtend was honk- en softbalvereniging Bedrocks in Emmen. Vorig jaar werd de regenboogvlag gestolen van de vereniging.

De aanmelding kwam van Elles Veltman, medespeler van het tweede team van de Bedrocks. "Ik heb ons niet alleen aangemeld omdat de vlag vorig jaar gestolen is", zegt Elles. "Ik merk ook dat lang niet alles wordt geaccepteerd. Zo heeft mijn zoontje knalroze haar en daar kwam een opmerking over. Terwijl ik het juist leuk vind en hier bij de Bedrocks wordt dat ook heel gewoon gevonden. Daar ben ik erg trots op. Vandaar dat ik wil dat de regenboogvlag hier weer wappert."

Sociale acceptatie nog niet vanzelfsprekend

De provincie en de Drentse gemeenten vinden het belangrijk aandacht te vragen voor inclusief denken. "Tolerantie vraagt nog altijd veel aandacht en het is belangrijk dat niemand uitgesloten wordt", zegt Marjolein Middel, woordvoerder van Provincie Drenthe. In alle Drentse gemeenten worden aankomende week activiteiten georganiseerd in het kader van de Regenboogweek, deze zijn te vinden via deze link.