Emmer bezwarencommissie: keeshondje Cyra moet terug naar eigenaar

Een keeshond, niet Cyra. Foto: Pixabay

Het keeshondje Cyra moet onmiddellijk terugkeren naar de eigenaren. Dat adviseert de gemeentelijke bezwarencommissie van Emmen aan burgemeester Eric van Oosterhout. De in beslag genomen viervoeter zit al bijna twee jaar in een opvang. De eigenaar wil haar huisdier terug. De burgemeester zag dit tot nu toe niet zitten, maar is toch van plan om het advies op te volgen.

Het beestje werd in april 2019 na meerdere bijtincidenten gevaarlijk verklaard. Van Oosterhout gelastte daarom een aanlijn- en muilkorfgebod. Ondanks deze maatregel deden zich daarna twee nieuwe incidenten voor. Reden voor de Emmer burgemeester om Cyra weg te laten halen en bij een asiel onder te brengen.

Vorige maand klopte het Emmer baasje van Cyra samen met haar advocaat aan bij de bezwarencommissie. De hond moet na ruim twee jaar achter slot en grendel terug, vindt de eigenaar. Maar de gemeente vreest voor herhaling van gevaarlijk gedrag van Cyra. De burgemeester pleit er dan ook voor dat de twee voorlopig gescheiden blijven.

Spoedeisend?

De zaak speelde in juni van dit jaar nog voor de Raad van State, waarbij Van Oosterhout werd opgelegd om met een beter verhaal te komen voor de inbeslagname. Van Oosterhout beroept zich op het argument dat het hier om een spoedeisend geval gaat. De hond vormde volgens hem een gevaar voor de omgeving.

Van Oosterhout baseerde zich daarbij op een gedragstest van de hond die dit argument bevestigde. De uitslag van deze test was echter nog niet bekend op het moment dat Cyra en baas van elkaar werden gescheiden. Volgens de commissie kan dit dus geen rol hebben gespeeld bij het besluit om de hond in beslag te nemen. Waarmee de bodem onder het spoedeisende karakter ervan wegvalt, meent de commissie.

Niet hond, maar eigenaar centraal stellen

Verder oordeelt de commissie dat de bijtincidenten niet bijzonder zwaar is te noemen. Van hevig letsel was in beide gevallen geen sprake. Bovendien is nagelaten om de eigenaar te vragen vrijwillig afstand te doen van Cyra.

Verder heeft de burgemeester telkens het gedrag van de hond centraal gesteld, terwijl het handelen of nalaten van de eigenaar op de voorgrond had moeten staan, vindt de commissie. Mochten de regels herhaaldelijk worden overtreden, kan Van Oosterhout opnieuw overgaan op inbeslagname en het dier mogelijk in laten slapen bij geen zicht op verbetering, stelt de commissie. Maar op dit moment is er geen reden om Cyra nog langer vast te houden.

Van Oosterhout is van plan het advies van de commissie op te gaan volgen. "Maar wel onder voorwaarden", laat zijn woordvoerder weten. "Er is geen twijfel dat de hond gevaarlijk is. Als er wat gebeurt, dan wil de burgemeester kunnen ingrijpen."