Afsluiting herdenkingsmaand Joodse slachtoffers Coevorden

COEVORDEN - Het is dit jaar 75 jaar geleden dat bijna alle Joodse Coevordenaren door de Nederlandse politie uit hun huizen zijn gehaald en via het doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor werden getransporteerd waar ze zijn vermoord.

Maar een enkeling heeft de oorlog overleefd. Daarom is er in de gemeente Coevorden de hele maand oktober aandacht besteed aan deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis en zijn vermoorde Joodse gemeentegenoten herdacht.

Deze herdenkingsmaand wordt afgesloten met twee activiteiten.

Op zondag 29 oktober zullen het grensoverschrijdende kinderkoor Voices en het Coevorder Mannenkoor hun liederen ten gehore brengen in de Synagoge. Hun repertoire is voor deze speciale gelegenheid aangepast aan de herdenking. Zo zal Voices enkele Joodse liederen zingen waaronder het Joodse volkslied ‘Wiegenlied’, maar ook het Ave Maria zal deze middag klinken. Na de pauze zal het Coevorder Mannenkoor onder andere The Exodus Song en de Zegenwens zingen en zal Tjako van Schie als solist het Klavierstueck Opus 3 No. 1 van Richard Strauss spelen en zal Yvonne Boerdam het Sjaloom zingen.

De korenmiddag vindt plaats op zondag 29 oktober om 14.00 uur in de Synagoge. Entree voor de jeugd is gratis en volwassenen betalen € 5,-. Vrienden van Stichting Synagoge Coevorden betalen € 3,-. De entree is inclusief pauzedrankje.

Dan zal de herdenkingsmaand op dinsdag 31 oktober worden afgesloten met het leggen van 11 Stolpersteine. De Stolpersteine worden gelegd aan de Aleida Kramerstraat 18, voor de zoon van Izaak en Rebecka Krammer-Kropveld: David. Daarna worden er vier Stolpersteine gelegd aan de Bentheimerstraat 54a voor Izak Vos en zijn vrouw Henriette Vos-Cutzien en hun twee kinderen Jozeph en Jeanne. Daarna gaat het naar de Sallandsestraat 4, waar twee Stolpersteine worden gelegd voor Andries Kan en zijn vrouw Jetje Kan-Frank. Aan de Sallandsestraat 33 wordt een Stolperstein gelegd voor Rika Bierman-Meijer. Tot slot worden er drie Stolpersteine gelegd aan de vroegere Tramstraat 1, wat nu Sallandsestraat heet, voor David van Coeverden, zijn vrouw Schoontje van Coeverden-Meijer en hun dochter Betsie van Coeverden.

Belangstellenden zijn op 31 oktober vanaf 13.30 uur welkom in de Synagoge en de bijeenkomst wordt om circa 16.30 uur afgesloten met koffie en thee in de Synagoge.