Gevallen piloten geëerd in Nieuwlande met herinneringsbord

Locoburgemeester Jeroen Huizing en leerling bij onthulde herinneringsbord. Foto: ZO!34/Ana Ivis

Op 29 september 1944 is het gevechtstoestel de Mosquito opgestegen voor een aanvalsvlucht in Duitsland. Diezelfde nacht wordt het toestel neergeschoten boven Zuidoost Drenthe. Het toestel stort neer aan de Veldweg in Nieuwlande, de twee piloten Peter William Fry en Harry Smith overleven het niet.

Vandaag, 77 jaren later, is er een herinneringsbord geplaatst op diezelfde plek aan de Veldweg in Nieuwlande. Eigenlijk zou het bord twee jaar geleden al geplaatst worden tijdens 75 jaar bevrijding, maar door corona liep dat anders. Daarom is er vandaag een grootse herdenking van gemaakt. Groepen 6,7 en 8 van basisscholen De Hoeksteen en De Driesprong uit Nieuwlande en De Wegwijzer uit Geesbrug waren aanwezig bij de onthulling, naast vele andere gegadigden.

Fly Over

Na diverse toespraken wordt er een minuut stilte in acht genomen en vliegt er een historisch vliegtuig over van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. De leerlingen van de basisscholen zijn verrukt van de laag overvliegende Harvard en speculeren hoe vaak het vliegtuig zal overvliegen. Er wordt uitbundig gezwaaid en gejoeld.

“Het herinneringsbord is niet alleen om de gevallen vliegeniers te eren, maar ook voor de toekomst. Zodat men stil blijft staan bij het belang van onze vrijheid”, zegt locoburgemeester Jeroen Huizing.

Restanten van De Mosquito

Tot slot gaat iedereen naar het Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. Daar is sinds 75 jaar bevrijding de tentoonstelling Memories Remain te zien. Deze tentoonstelling gaat over het neergestorte vliegtuig De Mosquito en de twee piloten die om het leven zijn gekomen.

Een groep leerlingen staat om de restanten van het vliegtuig die tentoongesteld staan. “Het is toch geweldig dat ze na al die jaren allemaal stukjes van het vliegtuig hebben gevonden. En ze zijn van hout! Ik wist niet dat je vliegtuigen van hout kon maken”, zegt een leerling.

Marguelite Ronhaar is de curator van de tentoonstelling, zij heeft contact met de familie van beide piloten. “De familie is op de hoogte van de tentoonstelling en het geplaatste bord. Ze zijn erg blij dat we hun vader en broer niet vergeten zijn. Maar ze zijn allen helaas te oud om er werkelijk bij te kunnen zijn.”

Initiatiefnemers

Het plaatsen van het bord is een initiatief van Onderduikersmuseum De Duikelaar, St. Garnizoensstad Vesting Coevorden en de gemeente Coevorden. Het bord is in samenwerking met Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe tot stand gekomen.