Oranjedorp ontvangt politiek Emmen: 'Ze moeten het naar onze zin maken, niet tegenwerken'

Oranjedorp. Foto: Google Maps

Het is met nog geen 500 inwoners een klein en soms misschien zelfs vergeten dorp, maar de Erkende Overlegpartner (EOP) in Oranjedorp wil laten zien dat er genoeg belangrijke onderwerpen spelen in het dorp. En daarom namen ze zelf het voortouw en nodigden ze de politieke partijen van de gemeente Emmen uit om op bezoek te komen.

Belangrijk, vindt de EOP. “We zijn een actief dorp en wij vinden dat wij ons steentje bij moeten dragen aan het woonplezier van onszelf en de inwoners van de gemeente”, aldus Corina Vink van de EOP Oranjedorp. Ze stelt dat de inwoners soms meer kennis hebben over de leefomgeving en onderwerpen die belangrijk zijn voor de buurt, dan de gemeente. “En er spelen ook onderwerpen waarvan de raad niet helemaal weet van hoe of wat”, vertelt Vink. “Dat geldt niet zozeer alleen voor Oranjedorp, maar voor alle dorpen in de gemeente.”

Invloed op verkiezingsprogramma

En om dat toch aan de politiek te laten zien, organiseerde het EOP een tocht met een e-chopper en nam ze daarbij mee langs die belangrijke punten. Waarom nu? “De partijen zijn allemaal bezig met het schrijven van de verkiezingsprogramma’s. Wij dachten, misschien kunnen we nog een beetje invloed krijgen op de inhoud daarvan”, vertelt Vink. Bij de tussenstops op de route heeft het EOP aandacht gevraagd voor zaken waarvan zij vinden dat er iets veranderd moet worden.

Zo werd er stilgestaan bij ouderenhuisvesting, de verdubbeling van de weg Emmen-Klazienaveen en overlast van recyclingbedrijven. Maar het dorp maakt zich ook zorgen over het GZI-Next terrein en de verkeersstroom die daarbij gaat horen. Vink: “We hebben al verkeersoverlast en we zijn bang dat het door dit terrein alleen maar erger wordt. Dat willen we niet, dus daar hebben we wel vraagtekens bij gezet.”

Burgerparticipatie

Maar het belangrijkste onderdeel voor de EOP is aandacht voor burgerparticipatie. “Alleen informeren van je bewoners is niet genoeg meer, je moet met ze in gesprek gaan. De gemeente moet er voor ons zijn in plaats van dat wij er voor de gemeente zijn”, vind Vink. “Wij wonen hier en ze moeten het naar onze zin maken, in plaats van ons tegenwerken. En dat is toch wat je vaak ziet.”

In de podcast ‘Opstaan Doe Je Zo’ geeft Corina Vink meer voorbeelden van projecten waarvan zij vindt dat inwoners te weinig betrokken zijn. Ze legt ook uit waarom ze burgerparticipatie zo belangrijk vindt. Je luistert de podcast door hier te klikken.

Het EOP wil inzetten op meer burgerparticipatie en vindt dan ook dat de gemeenteraad eisen moet stellen. Dit kan volgens hen door bijvoorbeeld per project te vermelden hoe er voldaan is aan burgerparticipatie. Vink: “Dat is wat we graag willen. Dus dat we echt betrokken worden en niet alleen geïnformeerd.”

Het werkbezoek lijkt al effect te hebben. “Diezelfde avond kregen wij te horen dat er een partij is die een motie in gaat dienen over burgerparticipatie”, besluit Vink.