De keuze voor het publiek was een reuze: maar liefst 28 nieuw- en verbouwprojecten waren aangedragen voor de Drentse Architectuurprijs 2021. Van alle inzendingen ging Stadsboerderij ‘t NijeHoff met de publieksprijs én de Circulariteitsprijs aan de haal.
“Dat maakt ons de grote winnaar inderdaad”, stelt Gert-Jan Nijhoff van de boerderij. “Er waren drie prijzen te winnen en wij mochten daar twee van in ontvangst nemen.” Naast de prijzen die gewonnen werden door de Emmer inzending, was er nog een juryprijs te verdienen. Deze ging naar het nieuwe stationsgebouw van Assen. De winnaar van die prijs werd gekozen door een onafhankelijke jury.
De prijzen kwam voor Nijhoff en architect Hendrik Klinkhamer als een verrassing. “Het had niet beter gekund wat dit betreft”, zegt Nijhoff. De publieksprijs werd met een straatlengte voorsprong gewonnen. Wethouder Jisse Otter van de gemeente Emmen was door Architectuurpunt Drenthe gevraagd om deze uit te reiken. Met in totaal zo’n 1100 stemmen torende de stadsboerderij bij de verkiezing hoog boven alle andere gebouwen uit.
Naast de juryprijs en de publieksprijs - waar iedereen dus zijn of haar stem voor uit kon brengen - was de Circulariteitsprijs nieuw dit jaar. “Het gaat hierbij om duurzaamheid en de toekomstgerichtheid van het bedrijf”, vertelt Nijhoff. Hij is dan ook tevreden over de winst: “Dit zijn wel de mooiste prijzen om te winnen, met name de publieksprijs geeft een boost”, stelt hij. “Het traject van de Stadsboerderij was een lange en hieruit blijkt toch maar weer dat er genoeg draagvlak is voor het geheel en dat mensen erg enthousiast zijn over het project.”
De boerderij is voor de zomer opgeleverd, maar het geheel is nog niet helemaal compleet, want het wachten is nog op de vergunningen voor de koeien. Als deze binnen is, kunnen ook de relevante installaties geplaatst worden en kan de boerderij echt van start. Het wordt dus een echte boerderij, terwijl het gebouw er niet zo uitziet. “Dat was ook een punt waarop we mede de Circulariteitsprijs hebben gewonnen”, aldus Nijhoff. “Want een boerderij bouwen in deze tijd is niet gemakkelijk met alle regelgeving. Mede door de architectuur en materiaalkeuze vond de jury het gebouw ‘verbluffend in zijn eenvoud’ en daarnaast vonden zij dat het grote aandacht voor de omgeving heeft.”
Juryvoorzitter Martine Drijftholt vertelde bij de uitreiking dat de winnaar voor de nieuwe prijs bij haar en haar mede juryleden een makkelijke beslissing was. “De stadsboerderij past naadloos in alle criteria die we aan deze prijs hebben verbonden,” aldus de juryvoorzitter. In het juryrapport staat letterlijk: “Het winnende project laat de meerwaarde zien van duurzaam materiaalgebruik en een hoogwaardig energieconcept, haast alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, maar het is ook een voorbeeld van hoe architectuur een bijdrage kan leveren aan grotere maatschappelijke vraagstukken.”
Dat de vakjuryprijs niet naar ‘t Nije Hoff ging, is geen teleurstelling voor Nijhoff: “Het station in Assen is qua architectuur en houtwerk natuurlijk een heel fraai gebouw. Sowieso waren alle 28 parels van Drenthe.” De inzendingen van dit jaar waren projecten die na 1 mei 2018 en vóór 1 september 2021 zijn gerealiseerd. Het is de vierde keer dat de Drentse Architectuurprijs werd uitgereikt.