Veertig jaar jonger: de truc van Olga Commandeur

Olga Commandeur in Woonzorgcentrum De Korenhof in Aalden. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

“Kin naar achteren alsof je verbaasd bent, schouders van je oren vandaan en de rug van je stoelleuning halen. Leun een beetje naar voren”, is waar Presentatrice Olga Commandeur de ochtend mee begint in Woonzorgcentrum De Korenhof in Aalden.

“Dat is hoe je een actievere houding krijgt,” legt Commandeur uit, “en het voordeel is dat je meteen 40 jaar jonger lijkt.” Zij is niet alleen presentatrice van het programma ‘Nederland in Beweging’ , maar ook ambassadeur voor sport voor ouderen tijdens de Nationale Sportweek NOC-NSF.

Enthousiaste bewoners

De oefeningen van Commandeur duren een half uur. De bewoners komen een beetje treuzelend op gang, maar als ze eenmaal meedoen, dan gaat het dak eraf in het zorgcentrum. Er wordt gezongen en gedanst.

“Uit mijzelf zou ik dit niet zo snel doen, maar het is echt heel leuk. Ik hoop dat we vaker zoiets gaan doen”, zegt Henk Kommer bewoner van De Korenhof.

Meer bewegen

Door Corona was er niet veel ruimte voor bewegen in het woonzorgcentrum. Dat terwijl sport en bewegen mensen juist fysiek en mentaal weerbaarder maakt. “Daarom moet daar snel verandering in worden gebracht nu de maatregelen zijn afgenomen”, zegt wethouder Joop Brink. Onder andere door deze actie hoop Brink “dat de bewoners weer een beetje actiever worden en blijven”.

“Wij zijn onlangs in het woonzorgcentrum zelf ook begonnen met diverse activiteiten voor de bewoners: oefeningen in de ochtend en dansen”, vertelt Hilda, coördinator dagbesteding vanuit Treant.

Nationale Sportweek NOC-NSF

De komst van Commandeur is mede mogelijk gemaakt doordat gemeente Coevorden, waar Aalden onder valt, deze week één van de vijf gaststeden is van de Nationale Sportweek NOC-NSF. Tien dagen lang organiseert gemeente Coevorden allerlei bijzondere activiteiten op het gebied van sport en bewegen voor hun inwoners. De Sportweek duurt nog tot en met 26 september.