'Het nieuwe squash' krijgt uitbreiding in Emmen: padelbanen voor TennisClub Bargeres

Je kunt binnenkort ook padel spelen in Bargeres. Foto: IGfotojonas / Pixabay

Het is misschien wel een van de populairste sporten van dit moment: padel. In de gemeente Emmen zijn er twee verenigingen die zo’n speciale padelbaan hebben en binnenkort verrijst er nog een nieuwe baan bij TennisClub Bargeres.

“De grootste, maar vooral ook de leukste tennisvereniging van Drenthe”, begint voorzitter Helenus de Reus enthousiast te praten over zijn club. De tennisclub in Bargeres bestaat dit jaar 40 jaar en beschikt al over een rijk aanbod van banen. Zo zijn er onder andere een gravelbaan en een smashcourt te vinden. Nu komt daar dus een padelbaan bij en dat is nodig, volgens de voorzitter.

Roep om padelbanen

Er is in Zuidoost-Drenthe al een aanbod van padelbanen, waar verschillende leden van de club uit Bargeres al spelen. De vraag naar de banen kwam dan ook vooral van enthousiastelingen buiten de club. “Zij vroegen om een baan en zouden dan ook graag lid worden”, vertelt de Reus. “Daarnaast promoot de tennisbond de sport ook heel erg en voorspellen zij altijd veel nieuwe leden. Tot nu toe worden die verwachtingen overal waar gemaakt.”

De padelbanen komen echter niet van de een op de andere dag. De club is namelijk al bijna vijf jaar bezig met het realiseren van de banen. De Reus: “Toen zag ik het voor het eerst op een toernooi in Rosmalen en dacht ik: dat moeten wij ook hebben.” Na gesprekken met verschillende partijen is het nu dan ook zo ver. Toch duurt het nog wel even voordat de banen gerealiseerd zijn. “Het aanleggen zelf kost maar een paar weken, maar er zijn slechts een paar gecertificeerde aannemers in het land”, vertelt de voorzitter. Deze aannemers zitten nu helemaal vol, waardoor de tennisclub de banen pas aankomende zomer verwacht.

Soort squash

Padel is een soort combinatie tussen tennis en squash, vertelt de Reus. “Met squash heeft het vooral overeenkomsten, omdat je in een glazen kooi staat. Bij padel mag je alleen de ballen continu terugslaan. Verder wordt er gespeeld met andere rackets en lichtere ballen”, vat de voorzitter samen. Het is dan ook een relatief intensieve en vooral snelle sport, want de hele tijd de bal terug mogen slaan, zorgt voor lange rally’s.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Padel wordt gespeeld met andere rackets en lichtere ballen. Foto: Pixabay

Lage drempel

De voorzitter stelt dat de sport vooral populair is, omdat de drempel lager ligt dan bij ‘gewoon’ tennis. Daarvoor is jarenlange training nodig, terwijl je padel binnen een paar trainingen wel onder de knie kunt hebben. “Het is technisch wat makkelijker, dus jeugd die minder tijd heeft kunnen dit sneller oppakken”, aldus de voorzitter. “En dus ook snel wedstrijden spelen.” Competities zijn er dan ook: nationaal en internationaal.

De club in Emmen gaat zich voor volgende seizoen ook aanmelden voor deze competities, mits er genoeg leden zijn. Ook huidige leden kunnen zich hier in de toekomst voor aanmelden, want de club gaat geen onderscheid maken tussen de soorten sport die bedreven wordt. “Als lid mag je alle soorten beoefenen bij ons, voor hetzelfde contributiebedrag”, stelt de Reus.

Bas Smit

Eerder dit jaar kwam het verhaal naar buiten dat ondernemer en padelliefhebber Bas Smit zijn oog had laten vallen op Emmen als een mogelijke locatie voor het aanleggen van een nieuwe padelbaan. Smit heeft echter niets te maken met de plannen in Bargeres, vertelt de Reus. “Wij doen het vanuit eigen kracht, vanuit onze eigen clubkas met een stukje subsidie”, besluit hij.