Familie Knigge uit Emmen doet mee aan Straatarm, Steenrijk: ‘Even een weekje rijk zijn’ 

De familie Knigge komt aan in Aruba: Marissa, Carolien, Richard, Silvia en Jessica (vlnr). Foto: Familie Knigge

Een weekje het gevoel ervaren om rijk te zijn? De familie Knigge uit Emmen voelde daar wel iets voor. Vader Richard, moeder Carolien en hun drieling Silvia, Marissa en Jessica gaven zich op voor het tv-programma Steenrijk, Straatarm en verbleven een weekje op Aruba. Vanavond waren hun avonturen op de buis te zien.

De familie Knigge bestaat uit vader Richard, moeder Carolien en de drieling Silvia, Marissa en Jessica. Richard is volledig afgekeurd vanwege een hersenletsel dat hij opliep na een ongeluk. Dochters Marissa en Jessica hebben autisme. Carolien vormt de spil van het gezin en neemt grotendeels alle zorg op zich.

Het levert soms moeilijke situaties op, want breed heeft het gezin het niet. “We zitten qua inkomen echt op het minimum. Het geld gaat allemaal op aan de meest noodzakelijke dingen, zoals eten en kleding. Elk dubbeltje moet om.” Voor iets leuks doen bestaat er gewoon te weinig ruimte.

Een weekje rijk zijn

Een bezoekje aan de voedselbank voor dieren biedt een unieke kans. Ze treffen er een oproep van het programma Steenrijk, Straatarm van SBS 6. Er worden kandidaten voor komende uitzendingen gezocht. “Onze dochters waren meteen om”, lacht Richard. Vader en moeder konden tegen zoveel enthousiasme niet op. “Ik wou best wel eens een weekje rijk zijn”, knipoogt Carolien.

Paspoorten

Het gezin gaf zich op en kregen dezelfde nog de uitnodiging voor een gesprek. Twee dagen later liet de zender weten dat de keuze op hen was gevallen. “We kregen onze bestemming nog niet te horen”, vertelt Richard. “Wel dat we paspoorten moesten regelen.” Carolien: “Stiekem hoopte ik op een tropisch eiland. Dat heb ik altijd al eens heen gewild, maar was voor ons nooit haalbaar.”

Ze valt met de neus in de boter, want vlak voor vertrek krijgt het gezin te horen dat ze een week lang naar naar Aruba gaan. Op het eiland verblijven ze een week lang in een fraai huis inclusief zwembad. Ze vermaken zich er opperbest met boottochtjes, golfen en lekker uit eten.

(Tekst gaat onder de foto verder)

(Jessica, Carolien en Richard met de gouden envelop waarmee de bestemming onthuld werd. Foto: ZO!34/Rien Kort)

2000 euro

Carolien: “We beschikten over een weekgeld van ruim 2000 euro. Het gezin waar wij mee ruilden moest het doen met 80 euro.” Het bood ruimte om uitgaven te doen die normaal buiten hun bereik liggen.

Zo koopt Richard een gouden sieraad voor Carolien. Bij de overhandiging houdt hij het niet droog. “Ik moest even een traantje wegpinken. Het bood me gelegenheid om haar op een mooie manier te bedanken voor alles wat ze voor dit gezin heeft gedaan.

Voor Carolien bracht het ruimere budget gemoedsrust. “We hebben leuke dingen kunnen doen zonder ons achteraf schuldig te voelen. Even geen zorgen of je genoeg overhoudt voor boodschappen.”

Makkelijker

De stress van het gebruikelijke financiële gepuzzel viel helemaal weg.” Bij thuiskomst was het dan ook weer even omschakelen. “Het geld maakte alles wat makkelijker. En lichter.” Het gezin kijkt met een fijn gevoel terug op hun vakantieweekje. “Dat pakken ze ons niet meer af.”