Nationale Kraanwaterdag gevierd in Schoonoord

Water tappen met een monteur van WMD. Foto: WMD/Saskia Teeuw

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van CBS De Slagkrooie en CBS De Kiel vierden woensdag de Nationale Kraanwaterdag, samen met wethouder Joop Brink en directeur Leo Hendriks van Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD). Dit gebeurde in de vroege ochtend in Schoonoord.

"Drinkwater heeft een aantal mooie eigenschappen. Het is bijvoorbeeld gezond, omdat er helemaal geen suiker en calorieën in zitten," vertelt WMD-directeur Hendriks. Dat is ook direct één van de redenen waarom Nationale Kraanwaterdag wordt gevierd: ter promotie van het drinken van kraanwater. Want ondanks dat veel kinderen het water wél lekker vinden, drinken kinderen tussen de 4 en 13 jaar maar een of twee glazen water per dag. Dat blijkt uit cijfers van het Jeugdjournaal en het RIVM.

Zie ook: Podcast: Meer padel in Emmen en het is Nationale Kraanwaterdag

Tijdens de Nationale Kraanwaterdag drinken de kinderen dus wél de hele dag kraanwater en leren ze waarom kraanwater zo gezond is. Maar volgens Hendriks is er nog een andere reden om kraanwater te drinken: "Het is ook een 100% een streekproduct die we hier in Drenthe maken. Nog geen 20 meter hier vandaan."

Leren over kraanwater

In de vroege ochtend mochten de kinderen onder begeleiding van de monteurs van het waterbedrijf een eigen aanboring maken en een kijkje nemen in de bus van de monteur. "We hebben veel enthousiaste reacties over de werkzaamheden van een monteur. Bijna iedereen wil later wel monteur bij ons worden", lacht communicatie-adviseur Saskia Teeuw van WMD.

Ook leerden de kinderen meer over kraanwater tijdens de ren-je-rot-quiz en daar krijg je natuurlijk dorst van! Daarom kregen alle kinderen een bidon om vol te tappen bij de waterwagen. Wethouder Brink van de gemeente Coevorden sloot de ochtend af met een Kraanwaterdagles. De moraal? "Het is belangrijk om te drinken. Het liefst water, want dat is gezonder dan frisdrank of andere gezoete drankjes."