Het nieuwe fietsen: niet alleen voor senioren

Het nieuwe fietsen. Foto: ZO!34

Veilig Verkeer Nederland (VVN) introduceert een opfriscursus voor seniore fietsers genaamd: ‘Het nieuwe fietsen’. Want senioren stappen nog altijd graag op de fiets, maar de regels, de fietsen zelf en het verkeer zijn inmiddels behoorlijk verandert. Vanmiddag werd de eerste cursus in Dalen gegeven door Katja Vledder, workshop trainer van VVN.

Verschillende soorten nieuwe elektrische vervoersmiddelen passeerden de revue. Van de speed pedelec tot de step. De vraag was telkens: mag je ermee op straat rijden? De antwoorden uit de zaal waren niet altijd eenduidig. Soms klinkt er ja, soms nee. Een opfriscursus is dus geen slecht idee.

De dode hoek

Zo wordt er gewezen op nieuwe en oude verkeersgevaren. Zoals fietsen en bellen, zeker geen aanrader. Stille elektrisch voertuigen. Maar ook de bekende dode hoek bij vrachtwagens wordt duidelijk uitgelegd met een video. ‘Blijf ten alle tijde 3 meter bij een vrachtwagen uit de buurt van vrachtwagens wanneer je fietsts’, luidt het motto van het filmpje.

“Het punt is dat de vrachtwagenchauffeur je gewoon niet kan zien vanuit de cabine, zelfs niet met alle spiegels’, legt Vledder uit. "Een groot deel van alle verkeersongelukken komt voort uit ongevallen van fietsers met vrachtwagens. Dus ook al is het een bekend fenomeen, een keer herhalen heeft zeker nut."

(Tekst gaat verder onder de foto.)

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wielrenners

Over één onderwerp is iedereen het eens: wielrenners veroorzaken veel stress in het verkeer. ‘Ze gaan zo op in hun sport, dat ze niet merken dat er andere verkeersdeelnemers zijn’, klinkt het uit de ene hoek. Uit de andere hoek klinkt: ‘Het is echt gevaarlijk, ze hebben mijn moeder een keer omver gereden.’ Toch zegt men ook dat niet ‘alle’ wielrenners zo zijn, 'maar het zou wel fijn zijn als er meer wielrenners rekening zouden houden met medeweggebruikers'.

Aandacht uit verschillende hoeken

In de zaal zitten vertegenwoordigers van diverse verenigingen. Waaronder de voorzitter van Seniorenvereniging Dalen:“Ik wil hierbij zijn zodat ik het door kan geven aan de leden van mijn vereniging. Het is een interessante middag, maar echt nieuw is het niet voor mij. Ik ben voorzichtig in het verkeer, zo ben ik opgevoed." Ook de voorzitter van de Senioren Fietsvereniging vertelt: "We houden de regelgeving altijd nauwlettend in de gaten, dus het meeste weten we wel. Maar als je er niet vaak mee te maken hebt, dan is dit zeker een goede middag om naartoe te gaan." Hij drukt iedereen op het hart ‘hoe belangrijk het is om afstand te houden op de fiets en goed te letten op de mensen die niet opletten.’

In de zaal zitten ook niet senioren. Zoals de buurtsportcoach van Coevorden Patrick Ridderbos. “WIj hebben ons tijdens Corona vooral gericht op jongeren. Maar senioren zijn net zo belangrijk, dus dit willen we niet missen. Bovendien merk ik dat ik hier ook veel van leer”.